Zoeken

Salafist Abou Naïm veroordeeld voor uitspraken over geloofsafval

21 februari 2014 - 21:21 - Marokko

©

De rechtbank in Casablanca heeft Sjeik Abdelhamid Abou Naïm veroordeeld tot één maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 500 dirham. Abou Naïm werd gestraft voor zijn recente uitspraken over geloofsafval.

In een filmpje op YouTube beschuldigde de salafistische geleerde vorige maand, USFP-leider Driss Lachgar en andere bekende Marokkanen van geloofsafval. Hij werd daardoor schuldig bevonden aan "minachting en smaad tegen een staatsvertegenwoordiger".

Abou Naïm reageerde op verklaringen van Driss Lachgar, tijdens een ontmoeting van Socialistische Vrouwen. De partijleider pleitte toen vóór de strafbaarstelling van polygamie in Marokko en moedigde aan tot een dialoog over kinderhuwelijk, erfenis en abortus.

Ook UNFP-oprichter Omar Benjelloun, de filosoof Mohammed Abed Al-Jabri, de historicus Abdellah Laroui en activist Ahmed Assid, werden door de omstreden sjeik van apostasie en atheïsme beschuldigd.

De uitspraken van Abou Naïm zorgden voor een hevig debat in Marokko. De PAM-partij heeft zelfs een wetsvoorstel ingediend om beschuldigingen van afvalligheid strafbaar te stellen.

Bladna.nl