Zoeken

Marokkaanse partij wil polygamie strafbaar maken

27 december 2013 - 20:18 - Marokko

©

USFP-leider Driss Lachgar heeft zich uitgesproken vóór de strafbaarstelling van polygamie in Marokko. De Marokkaanse wetgeving moet zich aanpassen aan de internationale overeenkomsten en alle vormen van discriminatie tussen mannen en vrouwen aanpakken.

Lachgar verklaarde dit enkele dagen geleden op de 7e Nationale Conferentie van Socialistische Vrouwen in Rabat. Hij riep toen op tot een nationaal debat over het huwelijk van minderjarigen, erfenis en abortus.

Volgens de politieke leider moet de deelname van vrouwen in de politiek en het cultureel leven van Marokko worden aangemoedigd, om gendergelijkheid te bevorderen.

Vóór de goedkeuring van de nieuwe familiecode Moudawana, was er een groots debat in Marokko over polygamie. Ruim 50% Marokkanen sprak zich toen uit vóór het polygaam huwelijk.

Mohamed El Hamdaoui, leider van de MUR-beweging, ideologische pijler van de PJD-partij, oordeelt dat de uitspraken van Driss Lachgar geen "politieke moed tonen maar een politieke boodschap en een zoektocht naar leiderschap zijn...". Volgens hem zijn "de identiteit en waarden van de Islam het onderwerp van een nationale consensus en mogen ze niet worden gebruikt in politieke conflicten".

Polygamie is onder bepaalde voorwaarden toegestaan ​​in Marokko. Bij polygame huwelijken moet een familierechter steeds zijn toestemming geven. Ook de andere vrouwen van de aanvrager moeten akkoord gaan met het huwelijk.

In Marokko zijn twee leden van de regering polygaam: minister Mustapha Ramid van Justitie en staatsminister Abdallah Baha, beiden van de PJD.

Bladna.nl