Zoeken

Ex-contraspionage agent Miloud Tounzi vervolgt advocaat Mehdi Ben Barka

16 februari 2014 - 21:31 - Gemeenschap

©

Miloud Tounzi alias Larbi Chtouki, voormalige Marokkaanse contraspionage agent betrokken bij de ontvoering in 1965 van de opposant Mehdi Ben Barka, heeft in Frankrijk de advocaat van de familie Ben Barka aangeklaagd.

Raadsman Maurice Butin wordt van schending van het beroepsgeheim beschuldigd. In 2007 vertelde hij aan de media dat een internationaal arrestatiebevel tegen Miloud Tounzi was uitgevaardigd.

Als het parket van Lille zich in het voordeel van Miloud Tounzi uitspreekt, dan riskeert Maurice Butin, advocaat van de familie Ben Barka sinds bijna 50 jaar, een jaar cel en 15.000 euro boete volgens persbureau AFP. Wordt Butin schuldig bevonden, dan wordt hij ironisch genoeg de enige persoon in de Ben Barka zaak die veroordeeld wordt.

Butin, 85, oordeelt dat het een poging is om de rogatoire commissie te ondermijnen en de arrestatiebevelen tegen Marokkaanse verantwoordelijken te blokkeren. Naar zijn mening zal de uitspraak van de rechter puur politiek zijn. Ook Alexis Gublin, raadsman van Butin, vindt de zaak "surrealistisch".

Miloud Tounzi, 75, klasgenoot van de voormalige machtige minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri, is nu een gepensioneerde politiecommissaris. Hij werkte ook een tijdlang met Generaal Ahmed Dlimi. De man spreekt nooit over zijn verleden.

Update 16 april 2014

Maurice Butin is dinsdag 15 aprul 2014 vrijgesproken door de Franse justitie. Hij verklaarde dat de beslissing van de rechter "juist en eerlijk" was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team