Zoeken

Saïd Chaou centraal in Algerijnse financiering Marokkaanse separatisten

11 november 2023 - 21:30 - Marokko

©

Er zou een verband bestaan tussen de Algerijnse inlichtingendiensten en gevluchte Marokkanen in België, Nederland en Spanje, waaronder Saïd Chaou.

De Algerijnse inlichtingendiensten worden ervan verdacht gevluchte Marokkanen in België, Nederland en Spanje die nauwe banden hebben met Saïd Chaou te financieren. Deze financiële steun zou dienen om lastercampagnes tegen Marokko op te zetten via sociale media, met als uiteindelijke doel om een separatistische partij op te richten. Deze inspanningen lopen echter niet altijd zoals verwacht. Als voorbeeld wordt de "mislukte demonstraties" in Barcelona en Madrid genoemd, vanwege verschillen onder de separatisten die "slechts zichzelf vertegenwoordigen en alleen uit zijn op eigen gewin", meldt Al Akhbar.

Lees ook: Beweging Said Chaou spreekt over Hirak op hoofdkwartier Europese Unie

De Algerijnse inlichtingendiensten zouden aan Chaou hebben gevraagd om separatisten te werven, hun mediatisering te begeleiden en protestacties in Spanje te organiseren. Maar "een donatie van 50.000 euro door de Algerijnse inlichtingendiensten aan de genaamde Saïd veroorzaakte verdeeldheid onder de separatisten", meldt dezelfde bron. De meeste van hen zijn internationaal gezocht wegens drugshandel. In 2010 vaardigde de Marokkaanse justitie een opsporingsbevel uit tegen Saïd Chaou wegens het vormen van een criminele organisatie en een ander in 2015 voor internationale drugshandel. Volgens de Nederlandse autoriteiten is hij betrokken bij de financiering en logistieke ondersteuning van bepaalde partijen in het noorden van Marokko.

Lees ook: Nederlandse handlanger Said Chaou in Marbella ontvoerd

In augustus 2021 verbrak Algerije eenzijdig zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko vanwege "vijandige daden". Sindsdien beschouwt het Marokko niet als een rivaal, maar als een potentiële vijand.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team