Zoeken

Saïd Chaou was informant Nederlandse inlichtingendienst

1 juli 2017 - 17:20 - Wereld

©

Saïd Chaou, die enkele dagen geleden op vraag van Marokko in Nederland werd gearresteerd, was een informant van de inlichtingendienst AIVD.

Volgens bronnen van A1News verstrekte Chaou in 2015 informatie aan de AIVD over Marokkaanse informanten in Nederland. Hij zou een lijst met hun namen aan de inlichtingendienst hebben overhandigd.

De lijst werd zeer serieus genomen door de Nederlandse inlichtingendienst die zeker één imam die op de lijst stond, ondervroeg over zijn samenwerking met de Marokkaanse geheime dienst. Op de lijst zouden onder meer in Nederland wonende imams, journalisten, politiemedewerkers en activisten staan. Volgens de AIVD worden deze mensen niet als spionnen beschouwd maar zouden ze wel, soms zonder het te beseffen, contacten hebben gehad met de Marokkaanse geheime dienst.

Marokko had kort voor de arrestatie van Chaou zijn ambassadeur uit Nederland teruggeroepen omdat de Nederlandse autoriteiten weigerden het voormalig Kamerlid aan te houden en uit te leveren, dit ondanks meerdere door de Marokkaanse autoriteiten uitgevaardigde arrestatiebevelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team