Zoeken

Marokko roept ambassadeur terug uit Nederland

24 juni 2017 - 23:58 - Marokko

©

Marokko heeft zijn ambassadeur in Nederland teruggeroepen. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken en Samenwerking zaterdag in een verklaring.

Het ministerie stelt dat er in de afgelopen dagen contacten waren tussen de regeringshoofden en de ministeries van Buitenlandse zaken van beide landen over de uitlevering van een drugssmokkelaar van Marokkaanse afkomst die in Nederland verblijft.

Volgens het ministerie werd al maanden geleden gedetailleerde informatie aan Nederland gegeven over de betrokkenheid van de verdachte bij de financiering van illegale activiteiten in het noorden van Marokko. Toch weigert Nederland om hem voor een onbekende reden uit te leveren.

Verschillende bronnen stellen dat het om oud-parlementslid Said Chaou gaat. De Marokkaanse Nederlander zou de protestbeweging Hirak in het noorden van Marokko financieren. Eerder deze week betuigde de Marokkaanse Nederlander zijn steun aan de protesten op sociale media

De Nederlandse ministeries van Buitenlandse zaken en Veiligheid en Justitie vinden het besluit van Marokko “onbegrijpelijk”. De afdelingen reageerden in een gezamenlijke verklaring: “’Nederland hecht nu en in de toekomst aan effectieve samenwerking met Marokko mits gebaseerd op internationaal rechtelijke kaders en bescherming door de rechtsstaat. In dat licht is de Marokkaanse verklaring onbegrijpelijk en onnodig.”

Said Chaou werd in juni 2015 in Nederland gearresteerd op verdenking van internationale drugshandel. Hij zou samen met familieleden een drugsnetwerk tussen Roosendaal, Etten-Leur en Frankrijk hebben geleid. Hij kwam in december van hetzelfde jaar voorwaardelijk vrij. Marokko eist sindsdien zijn uitlevering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team