Zoeken

Brein aanslag Barcelona was informant Spaanse inlichtingendienst

22 november 2017 - 17:20 - Wereld

©

Abdelbaki Es Satty, de imam van Marokkaanse afkomst die de aanslagen in Barcelona en Cambrils voorbereidde, was jarenlang informant voor de Spaanse inlichtingendienst CNI.

Ok Diario komt met de schokkende informatie. Het blad stelt dat Es Satty met de Spaanse veiligheidsdiensten begon samen te werken toen hij in een gevangenis in Castellón vastzat.

Door met de inlichtingendienst samen te werken kon Es Satty een uitzetting voorkomen na zijn straf voor drugshandel. Het lukte hem zelfs om in april 2015 een verblijfsvergunning te krijgen.

Es Satty speelde informatie door over terreurverdachten in Spanje. Op hetzelfde moment maakte hij zichzelf als imam bekend in Ripoll en richtte zijn cel op zonder dat de veiligheidsdiensten daar iets van merkten.

Na de publicatie van de informatie bevestigde de Spaanse inlichtingendienst Es Satty tijdens zijn gevangenschap te hebben benaderd. Es Satty was in de gevangenis namelijk bevriend met Rachid Aglif, lid van de cel die de aanslagen in Madrid in maart 2014 pleegde. Es Satty en zijn neef hadden toen ook veel contacten met de Marokkaanse Islamitische Strijdersgroep.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2018 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team