Zoeken

Verkiezingen: Mohammed VI geeft zijn politieke roadmap

16 oktober 2011 - 18:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI riep vrijdag bij de opening van de laatste zitting van het parlement onder de grondwetten van wijlen Hassan II, alle belanghebbenden in het verkiezingsproces, het nodige te doen om van de komende verkiezingen een succes te maken. Hij raadde hen daarbij aan "de normen van transparantie te respecteren en oprechte vaderlandsliefde te tonen".

In een toespraak voor de opening van de eerste zitting van de vijfde zittingsjaar, heeft Mohammed VI de wens geuit dat de verkiezingen van 25 november leiden tot een sterk Parlement en een regering gekozen uit een verenigd en homogeen parlementaire meerderheid, die alles zal doen om "een coherent en efficiënt programma" uit te voeren.

De regering en het parlement van de komende legislatuur, zal de grootste uitdagingen van deze nieuwe constitutionele tijdperk moeten beantwoorden, zei de Koning nog, eraan herinnerend dat de democratisering van de staat en de maatschappij een goed bestuur eisen.

Mohammed VI, die van "de relatie tussen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid, de moralisering van het publiek leven, en de strijd tegen corruptie en monopolie" een punt maakt, vroeg de "partijen hun politieke verantwoordelijkheid te nemen door duidelijke en gevarieerde sociale projecten" voor te stellen.

Een justitiële hervorming, de regionalisering en een duurzame menselijke- en sociaal-economisch ontwikkeling, zijn zoveel structurele projecten vermeld door Mohammed VI, volgens wie de "politieke geloofwaardigheid van de instellingen zuiver formeel blijft zolang ze niet optreden als een krachtige hefboom voor economische ontwikkeling, sociale cohesie en culturele modernisering".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team