Zoeken

Sahara: Marokko heeft Spanje onder druk gezet

9 juni 2022 - 11:40 - Marokko

©

De Spaanse inlichtingendienst CNI heeft de Spaanse regering laten weten dat de illegale binnenkomst van duizenden migranten in Sebta in mei 2021, een onderdeel was van de strategie van Marokko om Spanje onder druk te zetten om zijn standpunt over de Sahara te wijzigen.

In een eerste verslag dat El País heeft ingezien en dat werd opgesteld op de dag waarop de migratiecrisis uitbrak, onderstreept de Spaanse inlichtingendienst de rechtstreekse betrokkenheid van Koning Mohammed VI bij de uitvoering van de strategie "die perfect gepland en gestuurd is op het hoogste machtsniveau".

Lees ook: "Aanval op Ceuta betekent aanval op Spanje en Europa"

Fouad Ali el-Himma, adviseur en vriend van Koning Mohammed VI, wordt genoemd als bedenker van de strategie, alsmede Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, en Abdellatif Hammouchi, directeur-generaal van inlichtingendienst DGST.

Lees ook: Marokkaanse hackers voerden in 2021 aanval uit op Spanje

In een tweede rapport van 26 juni benadrukten de geheime diensten dat Marokko van plan was "druk uit te oefenen op de Spaanse regering om een gunstige positie te verkrijgen met betrekking tot het conflict over de Westelijke Sahara". Op 14 maart, tien maanden na de migratiecrisis, heeft de Spaanse regering haar steun betuigd aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team