Zoeken

Marokkaanse hackers voerden in 2021 aanval uit op Spanje

30 mei 2022 - 10:20 - Wereld

©

De Spaanse inlichtingendienst CNI heeft in een rapport aan het licht gebracht dat een groep Marokkaanse hackers Spaanse websites heeft gehackt, een aantal dagen na het bekend worden van de zaak Ghali in april 2021.

De computeraanvallen vonden plaats op 22 mei 2021, aldus het CNI-rapport, dat door El Español werd ingezien. Op die dag werden twee websites gehackt en vertoonden zij in het Engels de boodschap "Free Morocco", vergezeld van een kaart van de Straat van Gibraltar waarop de autonome steden Sebta en Melilla in het rood waren aangegeven.

Lees ook: Spanje ontzegt staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

Volgens CNI noemen de hackers achter de cyberaanvallen zichzelf de Marokkaanse Revolutie en behoren ze tot de familie van "hacktivisten", of hackers die handelen met een politiek of ideologisch doel. De Marokkaanse groep is minstens sinds 2016 in verschillende landen actief en valt over het algemeen webpagina’s aan met verouderde software.

De aanvallen vonden plaats tijdens de diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje waarin ook de mobiele telefoon van president Pedro Sanchez tweemaal werd gehackt met Pegasus spyware, op 19 en 31 mei. Vervolgens werden ook de telefoons van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken, Margarita Robles en Fernando Grande-Marlaska, en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, afgeluisterd.

Lees ook: Spionage: Pedro Sanchez laat telefoon vrouw analyseren

Amnesty International en Forbidden Stories, een internationaal netwerk van journalisten, hebben Marokko vorig jaar beschuldigd van het gebruik van de Israëlische spyware om politieke figuren zoals de Franse president Emmanuel Macron, journalisten en mensenrechtenactivisten over de hele wereld in de gaten te houden.

Bladna.nl