Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van annulering bezoek Staffan de Mistura aan Sahara

26 juli 2022 - 12:20 - Marokko

©

Amar Belani, de speciale gezant van de Algerijnse regering voor de Westelijke Sahara en de Maghreb-landen, beschuldigt Marokko van de annulering van het bezoek van de speciale gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, aan de Sahara.

"De redenen zijn duidelijk en bekend. Na zich zeer terughoudend te hebben opgesteld tijdens de organisatie van het bezoek aan de bezette Sahrawi gebieden, wilden de Marokkaanse autoriteiten hun marionet-gesprekspartners opdringen aan de heer De Mistura," zegt Amar Belani in een interview met het officiële Algerijnse persagentschap APS.

Lees ook: Sahara: Christopher Ross haalt opnieuw uit naar Marokko

Staffan de Mistura zou op 4 juli een bezoek brengen aan Rabat en zou dan ook naar Laayoune gaan. Maar de reis werd uiteindelijk geannuleerd. Volgens Belani is de weigering van De Mistura om de Sahara te bezoeken in dergelijke "onaanvaardbare en beledigende omstandigheden [...] eervol en zal hij druk uitoefenen op Marokko, dat door zijn houding de inspanningen van de speciale gezant van de VN saboteert".

De Algerijnse diplomaat uitte ook kritiek op het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara en vind het een "obstructief voorstel [...] dat erop gericht is de status quo te bestendigen". Belani hekelde ook de opening van "spookconsulaten" in Saharaanse steden en beschuldigde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ervan deze initiatieven te financieren.

Lees ook: Amar Belani komt met nieuwe beschuldigingen tegen Marokko

Staffan de Mistura werd in november jongstleden tot speciaal gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara benoemd en maakte zijn eerste rondreis door de regio. Hij bezocht Marokko, Mauritanië, Algerije en de kampen van Tindouf. De tweede rondreis had tot doel een nieuw dialoogproces op gang te brengen, om via onderhandelingen tot een politieke oplossing van het conflict te kunnen komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team