Zoeken

Actrice Touriya Haoud openhartig over lymfeklierkanker

20 april 2021 - 12:00 - Cultuur

©

Touriya Haoud is terug in Nederland, nadat ze vijftien jaar in Amerika woonde. De voormalig actrice herstelde van lymfeklierkanker, scheidde van de Amerikaanse acteur Greg Vaughan en begint nu aan een nieuw hoofdstuk in haar leven.

In Nederland kreeg de 43-jarige Touriya Haoud bekendheid als model en actrice. Ze speelde rollen in meerdere series. Onder meer Hartslag, de Costa films, Shouf Shouf Habibi! en de Amerikaanse film Five Fingers in 2006. In datzelfde jaar werd ze verliefd op de Amerikaanse acteur Greg Vaughan. Ze trouwden en kregen drie kinderen, maar inmiddels is het stel al vijf jaar uit elkaar. "Greg kon de scheiding niet goed verwerken, ook omdat ik hem had verlaten. We hebben het geprobeerd, zijn in therapie geweest, maar het werkte niet meer. We waren teveel uit elkaar gegroeid".

In januari 2020 bracht een buurvrouw Touriya Haoud naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Los Angeles. Ze had een gewicht van 48 kilo, kon moeilijk ademhalen en was flauwgevallen. "Ik was net op tijd. Mijn organen begonnen uit te vallen", zegt Haoud in het AD. Ze krijgt water en bloedtransfusies en artsen ontdekken ook een knobbel in haar hals. Na een biopsie bleek een dag later de ze lymfeklierkanker had. "Een grote schok, maar het goede nieuws: het was Klassieke Hodgkin, met grote kans op genezing. Het lymfoom drukte tegen mijn hart en longen waardoor ik het zo benauwd had gekregen."

Touriya woonde in Los Angeles waar ze een eigen pr-bureau was begonnen. Haar ex-man verhuisde omwille van een nieuwe liefde naar de andere kant van de VS. "Hij ging in Charlotte in North Carolina wonen. Ik heb het vorige zomer ook geprobeerd. Niet mijn stad. Geen cultuur, geen ziel. En grote tegenstellingen tussen dominerend wit en zwart." Dat was al geen makkelijke periode en toen werd ze ook nog ziek. "Eigenlijk had ik veel eerder aan de bel moeten trekken. Die bobbel in mijn hals zat er al even, maar ik wilde er niets van weten. Ik heb er een trauma aan overgehouden dat mijn moeder aan kanker is overleden, waardoor ik niet naar de dokter wilde. Ik trok zelfs mijn kraag eroverheen, zodat mensen het niet zagen. In december 2019 heb ik mijn vakantie met de kinderen in Miami afgebroken. Ik was zo moe, zo ziek. Ik had natuurlijk naar een dokter moeten gaan."

Haar arts vertelde haar dat ze kaal kon worden van de chemotherapie en de bestraling. "Dat was toch een shock. Ik ben gaan googlen. Wat bestond er al aan turbans? Ik kon bijna niets vinden. Daar is het idee ontstaan om hier iets mee te doen. Ik besefte dat er veel vrouwen moeten zijn die hier moeilijk mee om kunnen gaan, het verliezen van je haar. Inmiddels ben ik samen met een Marokkaanse vriendin een bedrijf in turbans opgestart, Azumar Official. Ze is ontwerper. De lijn bestaat uit unieke hoofddoeken en turbans, ecologisch en handgemaakt in Marrakesh. Voor vrouwen die door chemotherapie ziek worden, maar ook voor moslima’s of vrouwen die een fashion statement willen maken. Het geeft me enorm veel voldoening".

Haoud begint aan een nieuw leven. "Ik ben ambassadeur van Kindjes met Hoop, een stichting die geld inzamelt voor een weeshuis in Marrakesh. Ook een deel van de opbrengst van de turbans gaat naar de vrouwen die ze daar maken." Ze staat ook open voor een nieuwe liefde en sluit zelfs een baby niet uit. "Dan moet ik snel zijn, maar waarom niet? Het liefst voor mijn 45ste. En anders sluit ik adoptie ook niet uit."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team