Zoeken

Marokkaanse studenten in Oekraïne vrezen het ergste

10 februari 2022 - 10:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De crisis in Oekraïne veroorzaakt ongerustheid en grote bezorgdheid bij veel Marokkaanse studenten die in het land of vlakbij de grens wonen.

Vanwege het buitensporige collegegeld aan de meeste Europese universiteiten, is studeren in Oekraïne de laatste optie geweest voor de meer dan 8000 Marokkaanse studenten die hebben gekozen om er hun studie af te ronden en hun loopbaan in eigen land te beginnen.

Lees ook: Noodkreet Marokkaanse studenten in Oekraïne (video)

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn echter een reden tot bezorgdheid. Sarah, een Marokkaanse studente die gestrand is in Oekraïne, sprak met The New Arab over haar situat. "Ik woon in Kharkiv en de afgelopen dagen heb ik tanks en soldaten door de stad zien trekken. Het baart me steeds meer zorgen, als het conflict escaleert zitten we hier vast." Kharkiv ligt aan de Oekraïens-Russische grens. De stad staat in het middelpunt van de toenemende spanningen tussen Moskou en het door de NAVO gesteunde Kiev.

Volgens een andere Marokkaanse studente voelen veel studenten een verlammende angst vanwege de oorlogsdreiging. Ook hun ouders zijn bezorgd over de situatie. Alhoewel Moskou verklaart dat het geen oorlog zal voeren tegen Kiev, maakt Fatima zich zorgen over haar dochter, die momenteel geneeskunde studeert in Oekraïne. Zij en veel andere verontruste ouders van Marokkaanse studenten volgen dagelijks het nieuws over de crisis in Oekraïne. Abdel Majid, een 24-jarige Marokkaanse student in Odessa, is niet zo bezorgd. "We zijn aan deze spiraal van spanning gewend. Op dit moment is alles goed hier. Ik denk niet dat we al echt in gevaar zijn."

Lees ook: Marokkaanse studenten gechanteerd door maffiabaas in Oekraïne

Een andere kwestie die door Sarah ter sprake is gebracht, is het openen en sluiten van de Marokkaanse luchtgrenzen. "Het openen en sluiten van de Marokkaanse grenzen gebeurt altijd op zo’n korte termijn. Steeds ben ik bang om vast te komen te zitten in Marokko, te zakken voor examens in Oekraïne of de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne te ervaren. Het is een echt dilemma voor ons."

Marokko heeft zijn luchtruim op 7 februari heropend, nadat het meer dan twee maanden gesloten is gebleven vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus.

Bladna.nl