Zoeken

Rubygate: einde juridisch drama na overlijden Silvio Berlusconi

14 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

De voormalige Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, is maandag overleden. Hij werd in 2010 beschuldigd van de seksuele uitbuitinh van een minderjarige, machtsmisbruik en corruptie van een getuige in de zaak van Karima ’Ruby’ El Mahroug, een Marokkaanse vrouw die ten tijde van de feiten 17 jaar oud was.

De zaak, die ook wel "Rubygate" wordt genoemd, begon met een diefstal van 3000 euro, waarvoor Karima El Mahroug op 27 mei 2010 werd gearresteerd en in hechtenis geplaatst in Milaan. Het jonge meisje van Marokkaanse afkomst, toen 17 jaar oud, zou dit bedrag en wat sieraden hebben gestolen van haar voormalige kamergenoot in een instelling voor moeilijke tienermeisjes. Maar een telefoontje van Silvio Berlusconi veranderde het verloop van de zaak. De voormalige regeringsleider gebruikte het risico van een diplomatiek incident als excuus om Karima vrij te krijgen. Hij zei dat ze het nichtje was van de Egyptische president Hosni Mubarak, meldt Libération.

Lees ook: Zaak Karima "Ruby" El Mahroug: Silvio Berlusconi gaat vrijuit

Karima El Mahroug alias "Ruby Rubacuori" was later betrokken bij een vechtpartij en werd opnieuw gearresteerd. Ze werd opnieuw naar een instelling gestuurd waar ze aan maatschappelijk werkers vertelde dat ze had deelgenomen aan privéfeestjes in de luxueuze Villa San Martino in Arcore in Lombardije, die eigendom was van Silvio Berlusconi. Ruby vertelde de rechtbank dat zij en een twintigtal andere meisjes in februari 2010 waren uitgenodigd voor een "bunga-bunga"-feest in de kelder van de villa. "Alle meisjes waren naakt. De premier nam me mee naar zijn kantoor en liet doorschijnen dat mijn leven volledig kon veranderen als ik deelnam aan deze bunga bunga".

Om de verklaringen van Ruby te verifiëren werden verschillende deelnemers aan deze feestjes afgeluisterd. Daardoor kon worden bevestigd dat alle aanwezige vrouwen en meisjes betaald werden om te dansen of voor seksuele diensten, aangevraagd door Berlusconi. Er werd een onderzoek geopend tegen Berlusconi voor "het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie" en "machtsmisbruik". Tijdens het proces rond de Rubygate-zaak, dat in april 2011 begon, ontkende Berlusconi de beschuldigingen. Hij werd in juni 2013 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, een straf die in 2014 in hoger beroep werd vernietigd.

Lees ook: Italië: Marokkaanse die tegen Berlusconi getuigde mogelijk vergiftigd

De voormalige Italiaanse premier werd in maart 2015 opnieuw vrijgesproken door het Hof van Cassatie, dat oordeelde dat hij niet kon weten dat Ruby minderjarig was. Het Hof stelde dat "de vermeende handelingen daarom geen strafbaar feit vormen". Berlusconi werd ook beschuldigd van het knoeien met getuigen en meineed, maar werd afgelopen februari vrijgesproken door een rechtbank in Milaan. Twee van zijn assistenten werden veroordeeld voor het uitnodigen van verschillende prostituees op deze feestjes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team