Zoeken

Zaak Karima "Ruby" El Mahroug: Silvio Berlusconi gaat vrijuit

17 februari 2023 - 11:00 - Wereld

©

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is voor de derde keer vrijgesproken in de juridische saga rond de Marokkaanse Karima el Mahroug alias "Ruby". Hij werd beschuldigd van het omkopen van getuigen om te liegen over zijn zogenaamde bunga-bungafeesten, seksfeesten die hij organiseerde toen hij nog premier was.

Met deze uitspraak komt er een einde aan de Rubygate-zaak en het proces dat meer dan zes jaar heeft geduurd. De rechters van de strafrechtbank van Milaan hebben Berlusconi op woensdag 15 februari 2023 vrijgesproken. Tegen Berlusconi was zes jaar cel geëist. De oud-premier had volgens het Italiaanse Openbaar Ministerie in eerdere rechtszaken getuigen omgekocht (door hen 10 miljoen euro te betalen tussen 2011 en 2015) om te liegen over zijn bunga-bungafeesten.

Lees ook: Einde juridisch geschil Silvio Berlusconi en Karima el Mahroug

"Ik kan alleen maar uiterst tevreden zijn", reageerde Federico Cecconi, de advocaat van de 86-jarige senator, erop wijzend dat de vrijspraak de derde was in de zaak. "Drie van de drie is genoeg," zei hij. Een eerste vrijspraak werd uitgesproken in 2021 in Siena en de tweede in 2022 in Rome. De verdediging hoopt dat het Openbaar Ministerie geen hoger beroep instelt. Het parket van Milaan had ook voor de 27 andere verdachten in deze zaak, waaronder ook de Marokkaanse Karima el Mahroug alias "Ruby", gevangenisstraffen van één tot zes jaar gevraagd, maar allen werden vrijgesproken, omdat de feiten niet konden worden aangetoond.

Lees ook: Italië: Marokkaanse die tegen Berlusconi getuigde mogelijk vergiftigd

Silvio Berlusconi heeft zich destijds ook persoonlijk gemoeid met het lot van de toen 17-jarige El Mahroug, toen ze in Milaan werd opgepakt voor diefstal. Hij beweerde dat ze het nichtje was van de Egyptische president Mubarak. Om een diplomatiek conflict te vermijden moest ze volgens hem worden vrijgelaten. Hij stond terecht omdat hij haar betaalde in ruil voor seks tijden de zogenaamde "bunga bunga"-feesten, die hij tussen februari en mei 2010 in zijn villa bij Milaan organiseerde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team