Zoeken

Net als vorig jaar zal RTVE geen verslaggevers naar Tindouf sturen

14 oktober 2022 - 10:00 - Cultuur

©

Radio Televisión Española (RTVE) zal geen verslaggevers sturen naar het filmfestival Fisahara, dat deze week plaatsvindt in de kampen van Tindouf (Algerije), zo heeft de directie van de zender bekendgemaakt.

"Het is geen reportage die gewoonlijk met een speciale correspondent wordt gemaakt, maar met gegevens die de organisatie, deelnemers of agentschappen ons toesturen. Zoals steeds letten we op actualiteit," zeggen RTVE-medewerkers tegen El Independiente. Een ongeloofwaardige verklaring, aangezien de Spaanse zender over 6670 werknemers en technische middelen beschikt om dit soort verslagen uit te brengen.

Lees ook: Spanningen Marokko: Spanje verbiedt reis naar Tindouf aan journalisten

Alhoewel het Polisario-front reeds visa voor hen had verkregen en hun reis had betaald, verbood de directie van RTVE in oktober 2021 vier van zijn journalisten naar de kampen van Tindouf te reizen. Dit "onbegrijpelijke en vage" besluit heeft geleid tot een golf van ontslagen bij de verantwoordelijken van de zender.

Een twintigtal nationale en internationale media zal dit jaar verslag doen van het Fisahara festival, dat van 11 tot 16 oktober in de kampen van Tindouf plaatsvindt. Na een onderbreking van twee jaar als gevolg van de gezondheidscrisis is het festival weer hervat. Onder het motto "dekoloniseren!" zal het festival zich concentreren op de Sahara, waar Spanje nog steeds de administratieve macht is, ondanks de recente koerswijziging.

Lees ook: Spanje ziet "in extremis" af van toespraak over Sahara bij VN

Abdulah Arabi, vertegenwoordiger van het Polisario in Spanje, stelt dat het festival "een instrument is voor het Sahrawi-volk om het onrecht waarmee het wordt geconfronteerd aan te klagen". "Dekolonisatie is de enige optie. Deze editie is heel bijzonder omdat FiSahara economische en gezondheidscrises, oorlogen en nog veel meer heeft overleefd. Het is onverwoestbaar...", aldus María Carrión, directeur van het festival.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team