Zoeken

Najib Amhali start jaar met show over drugsverslaving

3 januari 2023 - 11:00 - Cultuur

©

Vorig jaar was cabaretier Najib Amhali te zien met een oudejaarsconference op SBS6. Dit jaar werd de tv-première van zijn show "Waar was ik?" uitgezonden. In deze voorstelling is hij zeer open over de verwoestende verslavingen die hij inmiddels achter zich heeft gelaten.

De 51-jarige cabaretier is nu bijna vijf jaar nuchter. "Ik wil niet dat mensen na het zien denken: die is nog steeds depressief. Het is toch cabaret", zegt hij. "De voorstelling heeft mij inzicht gegeven in wat de oorzaak was dat ik middelen ben gaan gebruiken. Waar komt dat vandaan in je brein? Hoe ga je ermee om als je werk, je gezin en je leven lijden onder hoe sterk het verlangen naar drugs is? Ik vertel, net als in de meetings die ik nog steeds bezoek, waar ik tegenaan loop", aldus de cabaretier in het AD.

Lees ook: Najib Amhali drijft de spot met zichzelf

"Toen ik hiermee in het theater stond, heb ik veel reacties gekregen, vanuit de zaal en later via sociale media. Het geeft me een mooi gevoel dat ik met mijn verhaal eventueel bij mensen met verslavingsproblematiek een zaadje kan planten om hulp te vragen. Dat is de eerste stap."

Het nieuwe jaar wordt enorm druk en lekker uitdagend voor Najib Amhali. "In januari begin ik, voor het eerst, met regisseren. Een hele leuke en spannende uitdaging. Het gaat om de Telefilm Triq salama, wat ’goede reis’ betekent. Deze dramatische komedie gaat over een dochter die graag dichter bij haar moeder wil komen tijdens een reis naar Marokko met de auto. Maar de hele familie gaat mee en er komt nog een lifter bij. Terwijl zij alleen maar met haar moeder wil praten."

Lees ook: Najib Amhali: "Coke stoppen bespaart hoop geld"

De carrière van de acteur nam een vlucht toen hij in 1998 zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaretfestival in ontvangst mocht nemen. "Vlak daarvoor stond ik in een musical met Liesbeth List en Coen van Vrijberghe de Coningh, die niet zo goed liep. Toen had ik even geen werk. Ik zag de oproep van het festival en dacht: ik doe mee voor de aandacht en ga dan verder schnabbelen. Ik was van de stand up-comedy. De zaal ontplofte daar. Thuis had ik het aan niemand verteld, tot aan de finale."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team