Zoeken

Spanningen Marokko: Spanje verbiedt reis naar Tindouf aan journalisten

10 oktober 2021 - 16:20 - Wereld

©

Spanje blijft werken aan een verbetering van de betrekkingen met Marokko. Het Europees land heeft in die zin een bezoek van een team journalisten van de publieke omroep TVE aan Tindouf verboden.

Tijdens dit bezoek moesten de journalisten van TVE en meerdere andere media de leider van de Polisario interviewen. De opname van Brahim Ghali in een ziekenhuis in Spanje onder een valse identiteit is echter de oorzaak van de gespannen betrekkingen tussen Marokko en Spanje.

Lees ook: Marokko weigert financiële hulp van Spanje

De Spaanse Informatieraad, een vakbondsorgaan binnen de Spaanse publieke omroep RTVE, heeft in een verklaring "het besluit van het management met betrekking tot de uitsluiting van journalisten van de Spaanse publieke zender TVE, van een werkbezoek aan de Tindouf-kampen", aan de kaak gesteld.

Lees ook: Spanje overweegt opnieuw donatie 90 quads aan Marokko

Behalve het team van TVE, worden meerdere journalisten van andere Spaanse media in de kampen van Tindouf verwacht om er onder meer Brahim Ghali te ondervragen. TVE heeft de afwezigheid van haar journalisten gerechtvaardigd door de "huidige politieke situatie". Volgen de Spaanse Informatieraad staat dit besluit echter in strijd met de principes van vrije en onafhankelijke journalistiek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team