23 juli 2025 - 07:00 - Marokko
Royal Air Maroc is volop in ontwikkeling en laat concurrent Air Algérie ver achter zich. Terwijl de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij ambitieuze uitbreidingsplannen heeft, lijkt haar Algerijnse tegenhanger moeite te hebben om voet aan de grond te krijgen in de regionale luchtvaart.
Met een geschatte omzet van 1,7 miljard dollar in 2024 en vluchten naar 89 internationale bestemmingen, waarvan 28 in Sub-Sahara Afrika, domineert Royal Air Maroc het Maghrebijnse luchtruim. Volgens Jeune Afrique is Royal Air Maroc niet alleen een transporteur, maar ook een strategisch instrument van de Marokkaanse ’soft power’. De maatschappij belichaamt een invloedsdiplomatie die gebaseerd is op decennia van investeringen, samenwerking en Afrikaanse allianties.
Lees ook: Air Algérie haalt Royal Air Maroc in
Royal Air Maroc versnelt haar ontwikkeling om beter in te spelen op grote sportevenementen die Marokko organiseert, zoals de Afrika Cup en het WK 2030. De vloot zal verdrievoudigen van 50 naar 130 vliegtuigen tegen 2030, met een uiteindelijke doelstelling van 200 toestellen tegen 2037, waaronder Boeing 737, 787 en Embraer 190. Royal Air Maroc wil tien nieuwe vliegtuigen aanschaffen om nieuwe routes in Afrika te bedienen, waaronder die naar N’Djamena, Khartoum en Kigali.
Lees ook: Air Algérie wil Royal Air Maroc onttronen in Afrika
Hamid Addou, CEO van Royal Air Maroc, stelt dat vlootmodernisering en het verbeteren van de passagierservaring centraal staan in de strategie om de maatschappij tot de meest betrouwbare en comfortabele te maken. De routekaart van Royal Air Maroc omvat het vermenigvuldigen van Afrikaanse verbindingen, het versterken van Zuid-Zuid interconnectiviteit en het positioneren van Casablanca als een belangrijke hub tussen Afrika, Europa en Amerika. Daarnaast sluit de maatschappij gerichte bilaterale overeenkomsten, onder andere met Air Sénégal en Mauritania Airlines, om haar regionale netwerk te verdichten en tegelijkertijd een hoog serviceniveau en connectiviteit te handhaven. Na haar toetreding tot de Oneworld-alliantie in 2020, heeft Royal Air Maroc zich gevestigd als de tweede luchtvaartmaatschappij van het continent, achter Ethiopian Airlines, en streeft ernaar om Marokko een referentieplatform in de luchtvaart te maken.
Lees ook: Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter
Ondertussen heeft Air Algérie moeite om op te stijgen. De Algerijnse maatschappij slaagt er niet in zich te stabiliseren op de Afrikaanse scene. Zelfs haar pogingen om door te breken naar Centraal- en Oost-Afrika (denk aan Zanzibar, Gabon, Ethiopië) worden belemmerd door diplomatieke spanningen, met name met Mali, en het ontbreken van solide partnerschappen. In tegenstelling tot Royal Air Maroc opereert de Algerijnse maatschappij buiten elke internationale alliantie, wat haar vermogen beperkt om kosten te delen of routes uit te breiden via codeshare-overeenkomsten.
Taxi’s Tanger gewaarschuwd: "Geen migranten meer vervoeren!"
Hakim Ziyech weigert Brazilië, kiest voor Golf
Algerije wakkert separatisme in Rif opnieuw aan
Marokkaanse kritiek na haarbehandeling
12.000 euro uitkering terugbetalen na ongemelde Marokko-trip
Lichte aardbeving veroorzaakt paniek in Marokko
Taxi’s Tanger gewaarschuwd: "Geen migranten meer vervoeren!"
Marokkaanse kritiek na haarbehandeling
Lichte aardbeving veroorzaakt paniek in Marokko
De troeven van Marokko
Royal Air Maroc in de lift, Air Algérie blijft achter
Oplichting met vakantiewoningen in Marokko
Politie Tanger pakt beruchte stuntrijder op
Kakkerlak veroorzaakt autocrash in Marokko.