Zoeken

Rotterdamse Karima strijdt tegen nepnieuws over coronavaccin

22 mei 2021 - 10:00 - Wereld

©

De 34-jarige Karima Mouch uit Rotterdam twijfelde als gezondheidswerker zelf ook over het nemen van het vaccin tegen corona door een gebrek aan duidelijke informatie. Inmiddels is ze van gedachten veranderd. Ze heeft besloten om met andere vrouwen in gesprek te gaan over de vaccinatiecampagne.

Karima Mouch is werkzaam bij de ziekenhuisapotheek van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Woensdagmiddag sprak ze over haar twijfels met de Nederlandse minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, tijdens zijn bezoek aan het Rotterdamse Delfshaven. "Want hoe kon zo’n vaccin zo snel klaar zijn? Hoe zit het met de langdurige effecten?" Een klinische les die ze volgde bij een van de apothekers in hetzelfde ziekenhuis bracht daar verandering in.

Maar er is een groep mensen, met een migratieachtergrond, taalbarrière of laaggeletterdheid, die moeilijker te overtuigen is. Zo was ook haar moeder, die in Marokko is geboren, een twijfelaar. "Mijn moeder krijgt ook nog eens veel nepnieuws toegestuurd. Twee keer heeft ze geweigerd, maar gisteren heeft ze gelukkig toch haar prik gekregen", zegt Karima in het AD.

In gesprekken met vrouwen uit deze doelgroep probeert Karima overtuigende antwoorden te geven op hun vragen. "Ik had een foto gemaakt van het flesje met het vaccin. Dat heb ik laten zien. Ze horen verhalen over dat er een chip wordt ingespoten, of een gps-tracker. Maar waar zie je die dan?" Van de zestien vrouwen waarmee ze sprak hebben negen zich alsnog laten vaccineren, ze is er dan ook van overtuigd dat een-op-eengesprekken een goede manier zijn om twijfelaars te overtuigen.

Mohamed Bouimj, directeur van SPIOR, organisatie van islamitische organisaties, is ook van mening dat er snel een remedie moet komen tegen al het nepnieuws dat rondgaat. "Mensen krijgen per dag vier appjes, dat ze geen vaccinatie moeten halen. Een snotneus van 14 jaar zegt dat zijn ouders absoluut geen coronaprik mogen krijgen".

De gemeente Rotterdam wil werk maken van betere informatie en gaat daarom informatiebussen inzetten in de wijk, dit zijn geluidswagens met medisch specialisten en teams met mbo-studenten. Ze vragen ook aan bekende gezichten uit de wijk en de gemeenschap, zoals burgemeester Ahmed Aboutaleb, om zich in te zetten om vertrouwen in de campagne op te bouwen. Minister De Jonge zegt dat ook deze Rotterdammers en hun omgeving beschermd moeten worden. "We willen een vaccinatiegraad van 75 procent hebben in heel Nederland, maar misschien moeten we dat doel ook willen halen in elke wijk."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team