Zoeken

Inzet moskeeën Nederland om vaccinatiebereidheid te vergroten

1 mei 2021 - 15:00 - Wereld

©

Omdat de vaccinatiebereidheid in ’achterstandswijken’ te laag is, vroegen onder meer de Rotterdamse huisarts Shakib Sana en internist in het Erasmus MC Robin Peters aan het ministerie van Volksgezondheid om een "duidelijke en voor iedereen begrijpelijke" voorlichtingscampagne over de coronavaccinatie. Bepaalde artsen denken dat sleutelfiguren in die wijken daarbij kunnen helpen.

Directeur Mohamed Bouimj van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), zegt dat ze veel wantrouwen zien bij mensen. "Mensen worden echt overspoeld met desinformatie, bijvoorbeeld door filmpjes die op WhatsApp gedeeld worden. Ook zijn veel oudere migranten door taalproblemen afhankelijk van hun kinderen voor informatie. Als hun kinderen zeggen dat een vaccin niet veilig voor hen is, komen ze niet opdagen. Wij waarschuwen al maanden dat het de verkeerde kant op kon gaan", vertelt Bouimj aan EenVandaag.

Bouimj schat dat ten hoogste zo’n 50 procent van de buurtbewoners zich wil laten vaccineren. "Er is veel angst doordat het vaccin negatief in het nieuws is geweest. Een mevrouw van zestig die ik probeer te overtuigen, durfde niet meer nadat ze van haar huisarts hoorde dat je ziek kunt worden van de prik. Zij denkt daardoor dat het vaccin niet goed is, terwijl je wel een paar dagen ziek kunt worden, maar er niet dood aan gaat."

De Rotterdamse huisarts Martine Uil bevestigt deze indruk. In haar praktijk in de wijk Charlois komen veel mensen niet opdagen voor hun prik-afspraak. De onduidelijkheid over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin heeft het vertrouwen van mensen verder beschadigd. "Dat is verdrietig, want juist mensen uit een lage sociale klasse worden vaker en erger ziek door corona dan mensen uit een hogere sociale klasse. Als ze zich dan ook minder vaak laten vaccineren, worden de gezondheidsverschillen nog groter." En ook Patricia Heijdenrijk, directeur van expertisecentrum Pharos dat probeert gezondheidsverschillen te verkleinen, herkent dit signaal. "We zien het terug in onderzoeken en horen het van huisartsen. Het is dan ook een waardevolle oproep die de Rotterdamse huisarts Shakib Sana doet. Informatie is vaak te ingewikkeld en er is veel miscommunicatie en ruis op de lijn." Daarom adviseren zij om samen te werken met sleutelpersonen in die wijken.

SPIOR doet dit al: "We proberen mensen een-op-een te overtuigen en hebben ook veel bijeenkomsten georganiseerd met artsen, zij leggen uit dat het belangrijk is om je te laten vaccineren en vertellen je waar het vaccin uit bestaat." Ook imams worden uitgenodigd om uitleg te geven vanuit het theologisch perspectief. "Die informatie is echt belangrijk, want er zijn nu ook nog veel mensen die zich niet hebben laten vaccineren en dat is echt zorgwekkend", legt Mohamed Bouimj uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team