Zoeken

Roschdy Zem ooit ontslagen vanwege "racistische" actrice

10 mei 2023 - 18:00 - Cultuur

©

De in Marokko geboren acteur Roschdy Zem blikt terug op een verschrikkelijke "racistische" ervaring aan het begin van zijn carrière. Hij werd ingehuurd om in een blockbuster te spelen, maar twee weken voor het begin van de opnamen werd hij ontslagen. De hoofdrolspeelster bleek namelijk het scherm niet te willen delen met een Arabier.

In een interview met Libération vertelde Roschdy Zem dat de regisseur telefonisch contact met hem had opgenomen om hem het nieuws in deze bewoordingen te brengen: ’We hebben een probleem, de hoofdrolspeelster wil de poster niet delen met een Arabier’. "Vandaag ben ik nog steeds boos op hem en verdrietig voor haar. Maar op dat moment voelde ik me vooral vernederd", zegt de acteur die nu te zien is in "Le Principal" van Chad Chenouga, waar hij de rol speelt van Sabri. In 2022 was Roschdy Zem alomtegenwoordig op het witte doek, met een rol in een film van Rebecca Zlotowski en van Gad Elmaleh.

De acteur vreest dat de geschiedenis zich zal herhalen voor zijn twee kinderen Nina en Chad, die inmiddels tiener zijn. Maar hij is wel in blij met de evolutie in de maatschappij, althans in zijn beroep en zijn carrière als acteur. "Ik krijg nu complexere personages met meer genuanceerde achtergronden," zegt hij. "We zijn niet langer politiek correct bij het geven van rollen aan kinderen uit de migratie. Ik vond het een echte vorm van neerbuigendheid om ons complexe rollen te ontnemen".

Roschdy Zem won tijdens het filmfestival van Cannes in 2006, samen met de andere mannelijke hoofdrolspelers, de prijs voor beste acteur met "Indigènes". In februari 2020 won hij de César voor beste acteur, voor zijn rol als commissaris Daoud in de film "Roubaix, une lumière" van Arnaud Depleschin.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team