Zoeken

Rif-oorlog: Madrid bereidt om over gebruik chemische wapens te spreken

14 februari 2018 - 20:00 - Wereld

©

De Spaanse regering heeft ermee ingestemd om, op verzoek van de Amazigh World Assembly (AMA), informatie vrij te geven over het gebruik van chemische wapens door de troepen van koning Alfonso XIII tijdens de Rif-oorlog.

Alfonso Dastis, Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, maakte dat bekend na een vraag van ERC-parlementslid Joan Tarda. De Catalaanse partij had de zaak herhaaldelijk aan de orde gesteld en Madrid gevraagd om zich ​​officieel te excuseren en de slachtoffers of hun nabestaanden te vergoeden.

Het besluit van de Spaanse regering volgt op een brief van AMA die op 12 februari 2015 naar Koning Felipe VI was verzonden. In de brief vroeg de organisatie aan de monarch om "rechtvaardigheid voor de slachtoffers van de chemische oorlog geleid door Spanje in de Rif tussen 1921 en 1927".

In juni 2015 liet Felipe VI weten dat hij de brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, die volgens hem gemachtigd was om dergelijke kwesties te behandelen, had toevertrouwd.

AMA-voorzitter Rachid Raha schat dat 80% van de kankergevallen die momenteel in het Avicenne-ziekenhuis in Rabat worden behandeld, afkomstig zijn uit de Rif en waarschijnlijk het gevolg zijn van de giftige gassen die in de oorlog werden gebruikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team