Zoeken

Berichtensysteem gevangenis Vught stopgezet vanwege berichtjes Taghi

30 maart 2022 - 19:00 - Wereld

©

Het systeem eMates, een berichtenservice voor gevangenen, werd deze week stilgelegd door de Nederlandse minister voor Rechtsbescherming nadat het Openbaar Ministerie aan de alarmbel trok over berichtjes van Ridouan Taghi. Het OM vreest dat Taghi zijn criminele activiteiten kon voortzetten via het systeem.

Sinds 2013 kunnen gevangenen handgeschreven berichten bezorgenen aan gevangenismedewerkers, die deze inscannen en via eMates versturen naar de ontvanger. Het Openbaar Ministerie constateerde dat er soms tot tientallen berichten per gedetineerde per dag verstuurd werden. Daardoor komt het toezicht onder druk te staan en ontstaat het risico dat criminelen hun zaken vanuit de cel verder zetten met behulp van de berichtenservice.

Lees ook: Gevangenisregime Ridouan Taghi versoepeld

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie sloeg alarm over het aantal berichten die Taghi per dag verstuurde via eMates. "Hij kon vanuit de Extra Beveiligde Instelling in Vught onbeperkt via eMates communiceren, hebben wij geconstateerd. Het Openbaar Ministerie zag daar risico in dat daarmee crimineel handelen zou kunnen worden voortgezet", zegt hij in het AD.

Het OM kan niets zeggen over wie er allemaal toegang heeft tot het systeem, wat voor informatie ermee wordt gedeeld en in welke mate die berichten gescreend werden. Maar justitie vindt dat berichten uit de EBI op zijn minst gecheckt zouden moeten worden. De grote hoeveelheid berichten die Taghi kon versturen en ontvangen in korte tijd, is zorgwekkend.

Lees ook: Neef van Ridouan Taghi is geen advocaat meer

De zaak kwam aan het licht naar aanleiding van het onderzoek naar de neef en advocaat van Taghi, Youssef Taghi. Hij werd vorig najaar gearresteerd, omdat hij met Taghi aan een ontsnappingspoging werkte. Hij wordt er ook van verdacht een schakel te zijn geweest tussen Ridouan Taghi en de buitenwereld.

Bladna.nl