Zoeken

Zo communiceerden Taghi en zijn neef en advocaat in de gevangenis

15 april 2022 - 11:00 - Wereld

©

Het Nederlandse Openbaar Ministerie toont tijdens een pro forma zitting, voor het eerst videobeelden waaruit blijkt dat Ridouan Taghi en zijn neef Youssef stiekem hebben gecommuniceerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Youssef meldde zich als één van de advocaten van Taghi en kon hem daarom vorig jaar vrij bezoeken.

De officieren van justitie presenteerden hun visualisatie op de tweede inleidende zitting in de zaak tegen Youssef Taghi, die op 8 oktober vorig jaar in de EBI werd aangehouden. In het videomateriaal is te zien hoe het tweetal via geschreven notities communiceert. Ze laten die eerst aan elkaar lezen en krassen ze vervolgens door. Youssef toonde volgens het OM op zijn iPad ook schermafbeeldingen van chats die van belang waren voor Taghi. De mannen werden zonder hun medeweten gefilmd tijdens de bezoeken, schrijft RTL Nieuws.

Lees ook: Berichtensysteem gevangenis Vught stopgezet vanwege berichtjes Taghi

De advocaten van Youssef Taghi hebben zich hevig verzet tegen het tonen van de ongeveer 20 minuten durende presentatie. Ze spreken van een showproces. Youssef Taghi besloot daarom op het laatste moment ook om niet naar de zitting te komen. De advocaten beschuldigen justitie van het organiseren van een ’trial by media’, door het tonen van de beeldpresentaties.

Lees ook: Gevangenisregime Ridouan Taghi versoepeld

Ridouan Taghi zit sinds zijn arrestatie in december 2019 in de EBI. Hij is de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zijn neef en advocaat Youssef Taghi zou hem tijdens zijn talrijke bezoeken in de extra beveiligde inrichting hebben geholpen met het plannen van een gewelddadige uitbraak. Hij zou ook de rol van ’middle man’ hebben opgenomen om de grootschalige drugshandel en de witwaspraktijken van Taghi verder te zetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team