Zoeken

Raadsel Marokkaanse sterduin: 13.000 jaar geschiedenis ontcijferd

5 maart 2024 - 10:00 - Marokko

©

Britse wetenschappers hebben een baanbrekende studie uitgevoerd naar de sterduin genaamd Lala Lallia in Erg Chebbi, nabij Merzouga in het zuidoosten van Marokko. De duin, die 13.000 jaar geleden gevormd werd, is met behulp van geavanceerde technieken onderzocht.

De resultaten, die maandag werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, onthullen dat Lala Lallia een hoogte van 100 meter en een breedte van 700 meter heeft. De duin is een getuigenis van de kracht van wind en tijd en bevat ongeveer 5,5 miljoen ton zand.

Lees ook: Ontdekking: de duinen van Merzouga

Lala Lallia is een dynamische duin die gevormd, geërodeerd en verplaatst wordt door de wind. De duin groeide gedurende 5000 jaar, waarna de groei gedurende 8000 jaar stopte. De afgelopen 5000 jaar is de duin weer in beweging en verplaatst ze zich met een snelheid van 0,5 meter per jaar naar het westen.

De Britse wetenschappers bestudeerden ook andere sterduinen in de wereld en ontdekten dat deze duinen zich met een snelheid van 50 centimeter per jaar door het woestijnlandschap verplaatsen. Sterduinen zijn zeldzaam en vormen minder dan 10% van alle duinen op aarde. Ze zijn complexer en groter dan andere duinsoorten, zoals barchaanduinen en lineaire duinen.

"Ik zag voor het eerst sterduinen in Namibië 20 jaar geleden en was meteen gefascineerd door hun schoonheid en kracht," zegt geograaf Geoff Duller van de Universiteit van Aberystwyth. "De duinen zijn een uniek en spectaculair natuurverschijnsel."

Lees ook: Oorsprong Marokkaanse Marsmeteoriet ’Black Beauty’ achterhaald

Naast de afgelegen gebieden van de Badain Jaran-woestijn in West-China, bevinden de grootste sterduinen zich in de Namibwoestijn in Namibië, de uitgestrekte zandzeeën van Algerije en Saoedi-Arabië, en in het Great Sand Dunes National Park in Colorado in de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team