Zoeken

Redenen voor wapenleveringen van Marokko aan Oekraïne

31 januari 2023 - 17:00 - Marokko

©

Marokko was tot nu toe neutraal in de Russisch-Oekraïense oorlog, maar heeft onlangs als eerste Afrikaanse land tanks geleverd aan Oekraïne. Waarom levert het koninkrijk wapens?

Twintig Russische tanks zijn door Marokko aan Oekraïne geleverd. Het land is al bijna een jaar in oorlog met Rusland. Het koninkrijk is door de Europese Unie bekritiseerd omdat het geen standpunt wil innemen in het conflict. Rabat wordt ook beschuldigd in het corruptieschandaal dat het Europees Parlement op zijn grondvesten doet schudden. Toch besloot het koninkrijk materiaal beschikbaar te stelen voor Oekraïne, met het risico dat Rusland boos wordt. Momenteel reist de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov door Afrika en begin februari zal hij Marokko bezoeken.

Lees ook: Leverde Marokko tanks aan Oekraïne?

"Dit is een tegenslag voor de inspanningen van Rusland om het continent aan zijn kant of tenminste neutraal te houden, vooral bij de Verenigde Naties," vertelde Alice Gower, directeur geopolitiek en veiligheid bij Azure Strategy, een in Londen gevestigd adviesbureau, aan DW. De Afrikaanse landen waren voorzichtig en onthielden zich van stemming of verwierpen de verschillende VN-resoluties waarin Rusland werd veroordeeld. Volgens analisten zou het gebaar naar Oekraïne voor Marokko ook een manier zijn om de invloed en vooruitgang van Algerije op het internationale toneel tegen te gaan.

Lees ook: Marokko heeft geen tanks geleverd aan Oekraïne

"De aanhoudende spanningen met buurland Algerije, een van de nauwste Afrikaanse bondgenoten van Moskou, over de Westelijke Sahara hebben ongetwijfeld de calculus van Rabat om tanks naar Oekraïne te sturen gesterkt," analyseerde Alice Gower. Dit geeft Marokko enige invloed om Westerse mogendheden om hulp te vragen als de invloed van Moskou in Algerije gevaarlijk wordt," voegde ze eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team