Zoeken

Marokko heeft geen tanks geleverd aan Oekraïne

22 december 2022 - 10:00 - Marokko

©

De berichten waarin beweerd wordt dat Marokko reserveonderdelen of T72-tanks aan Oekraïne heeft geleverd zijn onjuist.

"Sommige media hebben informatie van bepaalde Marokkaanse websites overgenomen, zonder die eerst te controleren. Daarin wordt op een dubieuze manier de naam van Marokko in het Russisch-Oekraïense conflict betrokken", schrijft FAR-Maroc Forum op zijn Facebook-pagina. De informatie heeft geen enkel officieel karakter. Het artikel werd geïllustreerd met foto’s van AN124 en IL76 transportvliegtuigen die naar vliegvelden in Oost-Marokko werden gevlogen. Deze vliegtuigen zijn van de Verenigde Arabische Emiraten en vervoeren materiaal ter voorbereiding van het verblijf van persoonlijkheden uit Dubai, Abu Dhabi en Bahrein in de regio Bouarfa, meldt dezelfde bron.

Lees ook: Israël verkocht vóór normalisatie al defensiesystemen aan Marokko

Ook de informatie volgens dewelke Marokko T72-tanks in Tsjechië laat renoveren is onjuist. De renovatie vindt plaats in Marokko met de inzet van een Tsjechisch bedrijf. Het cijfer van 40 operationele Marokkaanse T72 tanks, dat sommige media benoemen, is eveneens onjuist. "Marokko heeft in het kader van de ontwikkeling van het pantserkorps voormalige T72 tanks uit Tsjechië aangeschaft. De overeenkomst bepaalde dat het bedrijf Excalibur ze zou renoveren tot de T72M versie, alvorens ze over te dragen aan Marokko. Marokko kocht tussen 2021 en 2022 tientallen van deze tanks (het VN-rapport over wapenhandel 2021 vermeldt 14 tanks)", schrijft het medium.

Lees ook: Marokko ontving in 2021 verschillende raketten en tanks

"En vanwege de sterke druk op het bedrijf om tanks aan Oekraïne te leveren, werd na overleg met Marokko besloten dat de technologie aan het koninkrijk zou worden overgedragen om Marokkaanse tanks te renoveren. Hetzij voor de vloot van T72B tanks, of voor de recente tanks die in de voormalige Tsjechische voorraad zijn aangekocht, op voorwaarde dat andere wapens van het bedrijf geleverd worden om de vertraging te compenseren", aldus FAR-Maroc.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team