Zoeken

Reden hoge besmettingsgraad bij Belgische Marokkanen bekend

25 augustus 2021 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Belgische Marokkanen die terugkeren na een vakantie in het koninkrijk, zijn vijf keer vaker besmet met het coronavirus dan mensen die hun vakantie doorbrachten in andere landen. Volgens experts heeft dit te maken met de intensieve contacten met de familie in Marokko, dat zich midden in een heftige coronagolf bevindt.

In België is 11,7 procent van de mensen die terugkeren uit Marokko, besmet met het coronavirus. Dat is een veelvoud van de circa 2 procent die geregistreerd wordt bij terugkeerders uit risicolanden zoals Spanje of Portugal. Vooreerst duiden deze enorm hoge cijfers op het feit dat het coronavirus, en met name de Deltavariant, deze zomer flink huis heeft gehouden in Marokko. De besmettingscijfers, maar ook de positiviteitsratio klommen deze week verder. Dat laatste cijfer steeg zelfs boven de 20 procent, wat doorgaans betekent dat er te weinig testen worden afgenomen en dat het virus welig tiert. Een coronatest is in Marokko erg duur, zo schommelt de prijs van een PCR-test rond de 70 euro.

Lees ook: Vooral Marokkanen besmet bij terugkeer in België

Daarnaast ligt de vaccinatiegraad in Marokko relatief laag, slechts 35 procent van de bevolking is op dit moment volledig gevaccineerd. In België is dat ondertussen 68 procent van de bevolking. Marokko heeft deze zomer veel versoepelingen doorgevoerd, na een jaar met zeer strenge maatregelen. "Voor veel mensen was dat vooral het signaal dat de remmen los mochten, voor velen is deze zomer die van vrijheid-blijheid," zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan de KULeuven aan BRUZZ.

Dankzij de versoepelingen mochten wereld-Marokkanen deze zomer hun familie gaan bezoeken, en dat betekent dat ze, in vergelijking met klassieke toeristen die gewoonlijk in een hotel verblijven, veel vaker in risicosituaties terecht komen. "Die mensen kennen elkaar, hebben elkaar lang niet gezien en houden dan ook vaak geen afstand. Bezoekers slapen ook vaak bij de familie die ze opzoeken en verlengen zo ook de risicoperiode," zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. "Wie in Spanje op hotel gaat, loopt meteen veel minder risico en mijdt vaker nauwe contacten met derden. Het blijft een frappante vaststelling, dat we vaak geneigd zijn om de voorzichtigheid te laten varen in situaties waar het risico het grootst is."

Lees ook: Bijna 12% Belgische-Marokkanen bij terugkomst besmet met corona

Eenmaal terug in België vormen deze mensen weer een dubbel gevaar voor de verspreiding van het virus. "Er zijn niet enkel veel besmette personen, die terugkeerders komen op hun beurt weer terecht in een gemeenschap waar de vaccinatiegraad lager is dan gemiddeld," zegt Molenberghs. Het Brussels Gewest probeert daarom terugkerende reizigers te overtuigen om de gezondheidsregels te respecteren en in quarantaine te gaan wanneer ze niet volledig gevaccineerd zijn. "We proberen het eerst met argumenten, maar als dat niet werkt, heeft de politie ook toegang tot de database met reizigersgegevens", geeft Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie nog mee. "Daarmee kan ze extra controles uitvoeren."

Bladna.nl