Zoeken

Vooral Marokkanen besmet bij terugkeer in België

13 augustus 2021 - 15:00 - Wereld

©

Ongeveer 7,5% van de Marokkaanse diaspora die tussen 26 juli en 1 augustus per vliegtuig naar België terugkeerde, is positief getest op Covid-19. Dat heeft het Belgisch Instituut voor Gezondheid zojuist bekendgemaakt.

Het cijfer van 7,5% komt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Gezondheid Sciensano. Het rapport bevestigt dat de besmettingscijfers in Marokko al verschillende weken stijgen. Dagelijks worden er gemiddeld 9500 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste getal sinds het begin van de pandemie in het land.

Lees ook: Passagiersaantal Charleroi verdubbelt dankzij Marokko

In België wordt een onlineformulier gehanteerd (PLF-formulier), dat door iedereen ingevuld moet worden wanneer ze België binnenkomen, ongeacht via welk vervoermiddel ze dat doen. Aan de hand van deze registratie blijkt dat het hoogste percentage besmette repatrianten afkomstig is uit Marokko. Daarbij wordt opgemerkt dat de Belgische gezondheidsautoriteiten in de week van 19 tot 25 juli, een stijging van het percentage positieve repatrianten uit Marokko vaststelden van 4,7%. Dat percentage is tussen 26 juli en 1 augustus gestegen tot 7,5%, wat neerkomt op meer dan één op 14 aangiften, meldt The Brussels Times.

"Mensen die er nu naartoe reizen, maken waarschijnlijk niet de standaardreis," vertelt biostatisticus Geert Molenberghs. "Velen gaan eindelijk op familiebezoek: iets wat ze in de meeste gevallen een jaar hebben moeten uitstellen. Knuffels en innig contact horen daarbij."

Lees ook: Duitsland classificeert Marokko als "hoog risico gebied"

Ter herinnering: reizigers die afkomstig zijn uit gebieden die door de Belgische gezondheidsautoriteiten als "rood" zijn geclassificeerd, moeten bij aankomst in het land een bewijs van inenting of genezing kunnen voorleggen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team