Zoeken

Rechtszaak Hirak-activisten wordt gefilmd

6 oktober 2017 - 16:00 - Marokko

©

Het Hof van Beroep in Casablanca heeft toestemming gegeven aan de Marokkaanse publieke omroep SNRT om het proces van een aantal demonstranten die in Al Hoceima werden gearresteerd te filmen.

De maatregel is bedoeld is om de transparantie en de goede werking van alle fasen van het proces te waarborgen. Maar niet iedereen is het met het besluit van de rechtbank eens.

Abderrahim Jamaï van het defensie comité van de Hirak-gevangenen noemt het besluit een inbreuk op de wet en op de geheimhouding. Volgens hem is de maatregel enkel bedoeld om de demonstranten als verraders en separatisten te tonen.

De rechtbank van Casablanca heeft donderdag tevens alle verzoeken tot voorwaardelijke vrijlating van Rif-activisten geweigerd. Eerder deze week was het proces van 21 demonstranten, waarvan drie voorwaardelijk vrij werden gelaten, ook al tot 17 oktober uitgesteld.

De 21 activisten verschenen op 12 september voor het eerst voor de rechter in Casablanca. Vijf van hen worden vervolgd voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid, poging tot sabotage, moord en plunderingen, het voorbereiden van een aanval tegen de interne veiligheid en het ontvangen van fondsen voor propaganda activiteiten om de eenheid en soevereiniteit van het Koninkrijk te ondermijnen.

Ze worden er ook van beschuldigd de loyaliteit van de burgers aan de Marokkaanse staat en nationale instellingen te hebben willen ondermijnen en aan verboden demonstraties en gewapende bijeenkomsten te hebben deelgenomen.

De zestien andere demonstranten die in dezelfde zaak worden vervolgd, worden van geweld tegen de ordediensten, verwondingen met voorbedachte rade, gewapende ongehoorzaamheid en het vernielen van auto’s en openbare eigendommen beschuldigd.

Bladna.nl