Zoeken

Hirak roept op tot reuze demonstratie in heel Marokko

25 oktober 2017 - 14:00 - Marokko

©

Leiders van de Hirak protestbeweging hebben opgeroepen tot een gigantische demonstratie in heel Marokko op zaterdag 28 oktober, ter herdenking van de dood van Mohsin Fikri.

De demonstraties zullen om 18 uur beginnen. De beweging wil tijdens de betogingen de "onmiddellijke vrijlating van alle Hirak gevangenen" eisen en de passiviteit aan de kaak stellen van de verantwoordelijken die verondersteld zijn de situatie in Al Hoceima te beheren.

In een verklaring laat het Steuncomité van Hirak weten dat deze nieuwe oproep wordt gerechtvaardigd door de wil van de beweging om haar steun te uiten aan alle demonstranten die worden vastgehouden en aan hun familie’s, maar ook aan alle "martelaren van de Hirak".

Naast Mohsin Fikri worden ook Imad Attabi, Abdelhafid El Haddad et vijf andere activisten van de Hirak die op 20 februari 2011 overleden tijdens de demonstraties herdacht.

Volgens het comité wordt het ook de kans om de eisen van de mensenrechtenactivisten met betrekking tot de "onvoorwaardelijke vrijlating" van de Hirak gevangenen te herhalen en degenen die in hongerstaking zijn gegaan "op tijd te redden".

Het Hof van Beroep in Casablanca besloot gisteren het proces van tientallen Riffijnse activisten, waaronder protestleider Nasser Zefzafi, tot volgende week dinsdag uit te stellen. Voor een twintigtal demonstranten is het de vierde keer dat de behandeling van hun dossier wordt uitgesteld.

In de rechtszaal ontstond gisteren veel tumult nadat Nasser Zefzafi slogans begon te scanderen zoals "liever de dood dan minachting" of nog "leve de Rif". De slogans werden vervolgens in koor herhaald door de tientallen beklaagden en hun families die aanwezig waren in de zaal.

De zaak zou zijn uitgesteld op vraag van de advocaten van de defensie die een periode van drie weken eisen om opnieuw met hun cliënten te overleggen en het onderzoek te verdiepen. De rechtbank stemde in met een uitstel van één week en benadrukte dat het proces "binnen een redelijk termijn" moest worden gehouden. Donderdag zal dezelfde rechtbank de voorwaardelijke vrijlatingsaanvragen van meerdere demonstranten behandelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team