Zoeken

Proces protestleider Nasser Zefzafi begonnen

24 oktober 2017 - 15:00 - Marokko

©

In Casablanca is vandaag het langverwacht proces begonnen tegen de leider van de Hirak protestbeweging Nasser Zefzafi. De zaak in eerste aanleg wordt door het Hof van Beroep in de metropool behandeld.

De eerste hoorzitting verliep in een overvolle zaal. Het is de eerste keer dat de 39-jarige protestleider in het openbaar verschijnt sinds zijn arrestatie op 30 mei dit jaar. Hij stond samen met een dertigtal andere demonstranten in de beklaagdenbank en riskeert de doodstraf.

In de rechtszaal ontstond tumult toen meerdere beklaagden door de rechter gehoord werden. De zitting werd als gevolg tot 31 oktober uitgesteld. De zaal was veel te klein om het vijftigtal advocaten van de activisten, hun families en het publiek te ontvangen.

Nasser Zefzafi wordt onder meer vervolgd voor het “opzettelijk belemmeren van de uitoefening van een cultus of religieuze ceremonie of opzettelijk hun rust verstoren”. Hij onderbrak in mei een preek tegen de protesten van een imam in een moskee in Al Hoceima. Zefzafi werd ook aangeklaagd voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid, geweld tegen de ordediensten en vernieling.

Dezelfde rechtbank moet vandaag de zaak tegen 21 demonstranten die in Al Hoceima werden gearresteerd behandelen. Het proces werd al drie keer uitgesteld. Een deel van de beklaagden is al weken in hongerstaking. Allen waren in mei en in juni gearresteerd en naar de Oukacha gevangenis in Casablanca overgebracht. De demonstranten worden vervolgd voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid, poging tot sabotage, moord en plundering en samenzwering tegen de binnenlandse veiligheid en riskeren tot twintig jaar gevangenisstraf.

Vandaag staat ook de journalist en hoofdredacteur van nieuwswebsite Badil.info opnieuw voor de rechter. Hamid El Mahdaoui werd op 20 juli gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd mensen te hebben aangemoedigd om op de dag van zijn aanhouding aan een verboden demonstratie in Al Hoceima deel te nemen. Hij werd tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 dirham veroordeeld. Zijn website werd begin deze week gesloten.

Een vijftigtal mensenrechtenactivisten en vrienden en familieleden van de beklaagden verzamelden zich buiten de rechtbank om hun vrijlating te eisen. Ze protesteerden tegen de "willekeurige arrestaties" en hekelden een "corrupte staat".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team