Zoeken

Rif-activisten stoppen hongerstaking

19 oktober 2017 - 17:30 - Gemeenschap

©

Een twintigtal Riffijnse demonstranten die in de gevangenis van Casablanca worden vastgehouden, hebben een einde gemaakt aan een al wekende durende hongerstaking.

In totaal worden 49 demonstranten en sympathisanten van de Hirak protestbeweging in de Oukacha gevangenis vastgehouden in afwachting van hun proces. Allen werden in mei en juni dit jaar in Al Hoceima gearresteerd.

Vijf weken geleden besloten 38 van hen in hongerstaking te gaan. Volgens hun familieleden heeft bijna de helft van hen hun hongerstaking beeïndigd. Twee leiders van de beweging, Nabil Ahemjik en Mohamed El Asrihi, weigeren nog steeds te eten.

De familie’s van de demonstranten komen bijna wekelijks met een bus vanuit het noorden van het land om hen te bezoeken. Ook worden regelmatig sit-ins buiten de gevangenis georganiseerd door leden van het steuncomité voor de Hirak-beweging.

Het proces van 21 gevangenen werd begin deze week voor de derde keer door het Hof van Beroep in Casablanca uitgesteld. Een nieuwe hoorzitting staat op 24 oktober gepland.

Allen worden vervolgd omdat ze een gevaar vormden voor de interne veiligheid van de staat maar ook voor poging tot sabotage, moord en plundering en samenzwering tegen de binnenlandse veiligheid. Ze riskeren tot twintig jaar gevangenisstraf. Buiten de rechtbank waren tientallen activisten aanwezig om hun steun te betuigen en de vrijlating van de "politieke gevangenen" te eisen.

Tijdens de tweede hoorzitting op donderdag 5 oktober weigerde rechtbank alle aanvragen tot voorwaardelijke vrijlating.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team