Zoeken

Rechtbank Rabat: man kan vrouw niet dwingen tot seks

5 mei 2022 - 19:00 - Marokko

©

Bij de familierechtbank in Rabat is op 9 maart een nogal verrassende zaak aanhangig gemaakt. Een echtgenoot had een beroep gedaan op de rechter om zijn vrouw te dwingen haar huwelijksplichten te vervullen.

Na onderzoek werd de zaak geseponeerd door de rechtbank, die haar beslissing baseerde op het feit dat geslachtsgemeenschap en wat de plichten van wettelijke cohabitatie volgens artikel 51 van het Gezinswetboek vereisen, ook "een wederzijds recht en een wederzijdse plicht van de echtgenoten" zijn, meldt Article19.

Lees ook: "Ksss Ksss": straatintimidatie wijdverspreid in Marokko

Volgens de rechter is geslachtsgemeenschap in een huwelijk niet alleen bedoeld om "de instinctieve en voorbijgaande begeerten" van beide partners te bevredigen. Het is ook een communicatiemiddel. Dit is ook de reden waarom "de wetgever het in verband heeft gebracht met de regels van de goede echtelijke betrekkingen".

Lees ook: Hoe denken Marokkanen over seks buiten het huwelijk?

Samira Muheya, voorzitter van de Federatie van Vrouwenrechtenliga’s, verwelkomde de beslissing van het hof omdat het "de geest van gendergelijkheid verankert en ingaat op de vraag om de familiewet te wijzigen zodat de genderdiscriminatie wordt weggenomen". Zij verklaarde dat het besluit "het beginsel van instemming in de echtelijke relatie vastlegt en uitgaat van liefde en respect en niet van dwang", ook al "stelt de Marokkaanse wet verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team