Zoeken

"Ksss Ksss": straatintimidatie wijdverspreid in Marokko

30 maart 2022 - 17:00 - Marokko

©

Straatintimidatie is een onderschat fenomeen in Marokko dat steeds meer om zich heen grijpt. Een aangrijpende getuigenis van een slachtoffer.

"In Marokko wordt "ksss ksss" ook gebruikt om naar een nieuwsgierige straatkat te roepen. Hoe gebruikelijk het was dat mannen naar me keken als tiener en me noemden zoals ze een klein, onschuldig, dakloos beestje zouden noemen. Ik verdiende het niet eens om in volledige gedachte aangesproken te worden - al waren de woorden die ze gebruikten nooit beter. [...] Mijn ouders maakten zich altijd zorgen over wat ik droeg als ik het huis verliet om naar de middelbare school te gaan", vertelt de Marokkaans-Amerikaanse schrijfster Yasmina Achlim in een gastbijdrage aan The New Arab, waarin ze benadrukt dat haar ouders niet conservatief waren, maar zich bewust waren van de reacties die haar kleding zou kunnen uitlokken.

Lees ook: Slachtoffers seksuele intimidatie in Marokko: "Breek de stilte"

"Het feit dat mij werd gezegd dat ik een lange broek moest dragen of mijn schouders moest bedekken - meestal door goedbedoelende mensen - maakte de complexe en veelzijdige realiteit dat ik in Casablanca niet over straat kon lopen zonder mijn lichaam af te dekken, niet eenvoudiger. Geluk, woede, verdriet, nieuwsgierigheid of welk gevoel dan ook kan door elke man die op zoek is naar zijn volgende egotrip verkeerd worden geïnterpreteerd als flirten of aandacht vragen", zegt ze. Ze merkt op dat het moeilijk is om vrouwonvriendelijkheid te bannen. Volgens haar willen alle ouders niet dat hun dochter het volgende doelwit is. De schrijfster zegt dat ze mechanismen heeft gevonden om straatintimidatie aan te pakken. Hierbij horen verschillende beledigingen in het Darija, blikken en opmerkingen.

Het verschijnsel wordt onderschat. "Pesterijen zijn geen pesterijen. Het is altijd een ’compliment’, een ’misverstand’ of het bewijs dat je ’niet tegen een grapje kunt’. Maar Marokko is lang niet het enige land dat straatintimidatie normaliseert. Toen ik in Londen woonde en werkte, werd ik een poes genoemd door een bediende in de winkel naast mijn kantoor. Toen ik het mijn chef vertelde, kreeg ik te horen dat ik het als een compliment moest opvatten. Ik was 19 jaar oud en het enige wat ik wilde was elke dag naar mijn werk kunnen gaan zonder het gevoel te hebben dat mijn veiligheid in gevaar was", herinnert de afgestudeerde aan de St Mary’s University in Londen zich.

Lees ook: Casablanca: vrouwelijke leerkrachten slachtoffer seksuele intimidatie

"’Ksss’ zal me altijd doen rillen. Het zal me er altijd aan herinneren dat, wat ik ook draag of hoe hard ik ook heb gewerkt om te worden wie ik nu ben, ik nog steeds ’gewoon’ een vrouw ben".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team