Zoeken

Reactie Iran op breuk betrekkingen Marokko-Algerije

31 augustus 2021 - 10:00 - Wereld

©

Iran heeft via zijn ambassadeur in Algerije, Hosein Mushaalyi Zadah, gereageerd op het besluit van Algiers om zijn diplomatieke betrekkingen met Rabat te verbreken. De ambassadeur sprak zijn steun uit voor dit besluit.

"De aangelegenheden die hebben geleid tot het verbreken van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen moeten serieuze aandacht krijgen en er moet adequaat worden gereageerd op de bezorgdheid van Algerije over veiligheidsdreigingen en over de schending van zijn eenheid en soevereiniteit", aldus de Iraanse diplomaat in de media. Hij sprak hiermee zijn steun uit voor de Algerijnse beslissing.

Lees ook: Marokko sluit ambassade in Algerije

Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, kondigde een week geleden het besluit van Algerije aan om de banden met Marokko te verbreken en benoemde ook de redenen daarvoor. Algiers verwijt Rabat namelijk de steun van Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, voor het "dappere Kabylische volk" en de verklaringen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat. Yair Lapid sprak toen zijn bezorgdheid uit "over de rol die Algerije in de regio speelt, zijn toenadering tot Iran en zijn campagne tegen de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie".

Lees ook: Arabische Liga roept Marokko en Algerije op tot terughoudendheid

Algerije beschuldigt Marokko ook van het verlenen van steun aan de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK) en de Rashad-beweging, die als "terroristische organisaties" worden beschouwd. De MAK en Rashad zouden betrokken zijn bij de branden die onlangs een aantal provincies hebben verwoest en hebben geleid tot de moord op de jonge Jamal Ben Ismael.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team