Zoeken

Algerije: redenen van vebreking betrekkingen met Marokko

25 augustus 2021 - 18:32 - Marokko

©

Algerije heeft dinsdag besloten zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. De redenen voor deze breuk werden nader toegelicht door de minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra.

"Algerije heeft besloten zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko met ingang van vandaag te verbreken", aldus Ramtane Lamamra tijdens een persconferentie op 24 augustus 2021 in Algiers. In een verklaring die hij voorlas namens de president van de republiek, Abdelmadjid Tebboune, somde hij de redenen voor deze breuk op.

Lees ook: Algerije verbreekt diplomatieke banden met Marokko

Algiers neemt Marokko de steun kwalijk die Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, betuigde aan het "dappere Kabylische volk". Een andere grief zijn de recente verklaringen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn historisch bezoek aan Rabat. Yair Lapid had zijn bezorgdheid uitgedrukt over de rol die Algerije in de regio speelt, zijn toenadering tot Iran en de campagne die het heeft gevoerd om de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie tegen te houden.

Lees ook: Algerije: "Marokko schaadt Algerijnse economie"

Algerije verwijt Marokko ook dat het steun zou hebben verleend aan de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK) en de Rachad-beweging, die als "terroristische organisaties" zijn geclassificeerd. Het hoofd van de Algerijnse diplomatie herinnerde ook aan de beschuldigingen van spionage en andere oudere incidenten, zoals bijvoorbeeld de Algerijnse vlagschennis op het consulaat in Casablanca in 2013, de Sahara-kwestie en de totstandbrenging van de Maghreb Unie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team