Zoeken

Ramadan en zomertijd: groeiende onvrede onder Marokkanen

16 maart 2024 - 18:00 - Marokko

©

De onvrede over de invoering van zomertijd tijdens de Ramadan in Marokko groeit. Veel burgers uiten hun misnoegen over de negatieve impact op hun gezondheid en gemoedstoestand. Ze eisen een terugkeer naar de normale GMT-tijdzone.

"In Marokko is GMT de officiële tijd, niet GMT+1", benadrukt Bouazza Kherrati, voorzitter van de Marokkaanse Consumentenbond. Tegenover Al Ayyam 24 verklaart hij dat de energiebesparing de oorspronkelijke motivatie was voor zomertijd. "Maar nu is energiebesparing geen argument meer. De basis voor deze beslissing is vervallen, en dus is de tijdzone zelf onwettig."

Lees ook: Marokko verandert opnieuw uur voor Ramadan

"Als handelsbetrekkingen de officiële reden waren, dan moeten we 8 uur toevoegen om onze tijd gelijk te stellen aan die van China, aangezien onze handel met Peking belangrijker is dan met Parijs," voegt Kherrati toe. Hij benadrukt dat zomertijd een negatieve invloed heeft op de stemming en het humeur van Marokkaanse burgers.

Psychologieprofessor Hicham Khabbache sluit zich daarbij aan. "Onze biologische ritme is gesynchroniseerd met de natuurlijke tijd, met zonsopgang en -ondergang," stelt hij. "Elke verandering hierin veroorzaakt psychologische spanningen. We slapen liever goed, staan liever op een vast tijdstip op en werken liever op basis van de natuurlijke lichtcyclus."

Lees ook: Suhour-trommel onder vuur in Tanger

De expert waarschuwt voor de nadelige effecten van zomertijd op kinderen, die minder uren slapen en naar school gaan terwijl het nog donker is, wat psychisch ongemak kan veroorzaken. Ambtenaren en werknemers ervaren dezelfde psychologische druk. Volgens Khabach is het ideaal om te leven "volgens ons eigen ritme, niet dat van de Europeanen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team