Zoeken

Neen, Ramadan wordt niet uitgesteld door coronavirus

22 april 2020 - 16:40 - Wereld

©

Veel moslims vragen zich af of de Ramadan wel degelijk eind deze week van start zal gaan. Hardnekkige geruchten op sociale media stellen namelijk dat het vasten vanwege de coronavirus pandemie zal worden uitgesteld of zelfs geannuleerd.

In België zorgt vooral een video van Mohammed Chatar, presentator van de Brusselse radiozender Arabel, voor veel vragen. Het filmpje waarin Chatar stelt "van betrouwbare bronnen" te hebben vernomen dat "meerdere landen overwegen om de Ramadan uit te stellen of te annuleren" werd via WhatsApp verspreid.

Reden van deze uitstel of annulering is dat "mensen die vasten een verzwakt immuunsysteem hebben en daardoor meer kans hebben op een coronabesmetting".

Abdelmoniam Boussenna, imam van de Arrahma moskee in het Franse Roubaix, heeft de informatie ontkent. Volgens hem moeten moslims die dergelijke berichten geloven, zich afvragen "wie deze mysterieuze autoriteit is die de bevoegdheid heeft om de vierde pijler van de islam te annuleren of uit te stellen". Hij voegde eraan toe dat "als de artsen of experts zouden hebben bevestigd dat het vasten de risico op een besmetting bevorderde", de moslimautoriteiten "hun verantwoordelijkheden zouden hebben genomen, omdat het behoud van levens voorrang heeft op alles".

RTBF nam als gevolg van de controverse contact op met de familie Chatar. Volgens de zoon van de animator is de video vals en gaat het enkel om een montage.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team