Zoeken

Marokkaanse regering zorgt voor prijsstabiliteit tijdens Ramadan

30 april 2021 - 11:20 - Economie

©

De prijzen van de levensmiddelen die het meest worden geconsumeerd door Marokkaanse huishoudens blijven ruim twee weken na het begin van de Ramadan ongewijzigd. Sommige producten vallen zelfs goedkoper uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Deze prijsstabiliteit is het resultaat van een dubbele actie van de regering. Enerzijds heeft die gewerkt aan een goede bevoorrading van de markten op het gehele nationale grondgebied om te kunnen voldoen aan de grote vraag tijdens deze gezegende maand. Anderzijds werden burgers opgeroepen tot een rationalisering om het evenwicht te bewaren. De interministeriële commissie die belast is met het toezicht op de bevoorrading, de prijzen en de kwaliteits- en de prijscontrole, was aanwezig op het terrein om te voorkomen dat de consument slachtoffer zou worden van frauduleuze praktijken of prijsmanipulatie, aldus Maroc-diplomatique.

Volgens deze gemengde commissie zijn de prijzen tijdens de eerste acht dagen van de Ramadan, afgezien van een lichte stijging van de kosten van tomaten en wit vlees, over het algemeen stabiel gebleven. Voor sommige categorieën, zoals peulvruchten en rood vlees, zijn ze zelfs gedaald. In een nota van 15 april over "de effecten van Ramadan 1442 op de ontwikkeling van de consumptieprijzen in 2021", waarschuwde de Hoge Commissie voor Planning (HCP) reeds voor een indirecte stijging van de consumptieprijzen van levensmiddelen met 0,6% gedurende de gehele maand, waarbij zij verduidelijkte dat deze stijging ongeveer 0,4% zou bedragen gedurende de eerste twee weken van de maand, en het dubbele, of 0,8%, voor de tweede helft van april.

"De verandering in de gewoonten van de huishoudens, met name op het gebied van de voedselconsumptie, is de belangrijkste factor van transmissie van het effect van de heilige maand op de ontwikkeling van de consumptieprijzen," legde HCP uit, eraan toevoegend dat "dit effect twee weken voor de komst van de maand Ramadan 1442 in gang wordt gezet, die dit jaar samenvalt met eind maart en begin april. Volgens de HCP zijn de prijzen van rood vlees, gevogelte en groenten nagenoeg stabiel gebleven, maar dat geldt niet voor vis, waarvan de prijs is gestegen met 5,6%, zeevruchten (5,8%), eieren (2,5%) en citrusvruchten (2,3%).

Als gevolg van de gezondheidscrisis die de koopkracht van de gezinnen sterk heeft aangetast, moeten handelaars rekening houden met de werkelijkheid om hun goederen te kunnen verkopen, vooral producten die snel bederven en specifieke bewaarvoorwaarden vereisen.

Bladna.nl