Zoeken

Marokko: stijgende voedselprijzen aan vooravond Ramadan

31 maart 2021 - 13:10 - Economie

©

In de komende weken zullen de prijzen van noodzakelijke levensmiddelen in het koninkrijk stijgen als gevolg van de zeer grote vraag tijdens de maand Ramadan. Verenigingen voor de bescherming van consumentenrechten waarschuwen en verzoeken de bevolking om verspilling te voorkomen.

Aan dit verschijnsel liggen verschillende oorzaken ten grondslag, aldus H24Info, zoals de stijging van de grondstoffenprijzen op internationaal niveau en die van de aardolieprijs. Ter plaatse geeft Bouazza Kherrati, de voorzitter van de Marokkaanse Federatie van Consumentenrechten (FMDC) aan dat "de betrokken producten met name groenten, rood en wit vlees en eieren zijn”.

We mogen niet ook vergeten dat de verhoging van de belasting op douanerechten is gestegen van 24% tot 40%, evenals de stijging van de prijs van brandstoffen en smeeroliën, die bijna +0,8 punt bijdraagt aan de totale stijging van de prijzen, tegen -0,7 punt in dezelfde periode in 2020, rekening houdend met een Brent-prijs die naar verwachting 70 dollar per vat zal bedragen, in plaats van 31,47 dollar per vat een jaar eerder.

Al deze overwegingen hebben hun weerslag op de Marokkaanse markt. Daarbij komen ook nog eens de tussenpersonen en speculanten die rekenen op de zeer grote vraag in deze tijden om buitengewone winsten te maken op bijzonder gegeerde producten zoals groenten, rood en wit vlees, tafelolie, eieren en sommige graansoorten.

"De consument moet deze prijsstijging niet zelf mee aanjagen door zich te haasten om producten te kopen", waarschuwt Kherrati. Hij dringt er bij "de bevolking op aan om de uitgaven op het niveau van het huishouden te beperken, of het nu gaat om bijvoorbeeld elektriciteit of voedsel. "Als je bijvoorbeeld twee broden koopt en er één in de vuilnisbak gooit, dan kost het brood dat je eet twee keer zoveel. De burger moet hiervan bewust zijn en niet meedoen aan voedselverspilling", zegt hij.

De inflatierisico’s "zouden zich echter beperken tot de korte termijn", met name door de waardestijging van de dirham ten opzichte van de dollar (-6,3% in januari 2021, in plaats van -1,3% in 2020). In het tweede kwartaal van 2021 zou het inflatiecijfer 1,2% moeten bedragen, in plaats van 0,1% in het eerste kwartaal, stelt planningsbureau HCP in zijn nota gerust.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team