Zoeken

Ramadan-fenomeen in Marokko: tramdena of mramden

15 mei 2019 - 11:40 - Marokko

©

In Marokko zijn ruzies en conflicten op straat tijdens de Ramadan heel courant. In sommige gevallen leiden deze ruzie’s zelfs tot moorden. Het fenomeen is in het koninkrijk bekend als "tramdena". Een "mramden" is iemand die razend en oncontroleerbaar is.

Tijdens de Ramadan is het niet ongebruikelijk om zinnetjes te horen zoals "Ik ben mramden" (gebrek aan sigaretten, drugs of koffie), "Uit mijn weg" of "Tremden 3lik" (ik ga je kapotslaan), en andere even gewelddadige uitspraken. Zelfs bij de overheidsdiensten...

Al op de eerste dag van de Ramadan werden meerdere incidenten gemeld met "mramdines" die het vasten niet goed ervaren. Deze mensen kan je overal tegenkomen, in soeks, bussen, banken, ziekenhuizen...

Symptomen van "tramdena" zijn hoofdpijn, zichtproblemen en een oncontroleerbare behoefte aan roken, drinken of vechten. De daders hebben vaak snel spijt van hun daden.

In vele gevallen vragen mramdnines al enkele minuten na hun fout gedrag om vergiffenis. Deze meestal gewone mensen kan je na het verbreken van het vasten glimlachend in cafés en moskeeën terugvinden waar ze hun gedrag van de dag betreuren.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team