Zoeken

Ramadan: maand van spiritualiteit... en conflicten?

13 maart 2024 - 20:00 - Marokko

©

De Ramadan, een heilige maand voor moslims, staat synoniem voor spiritualiteit en samenzijn. Maar in Marokko kent deze periode ook een donkerder kant: de "Tramdena". Dit fenomeen duidt op de toegenomen agressiviteit die sommige mensen tijdens het vasten ervaren.

"Ik ben mramden" (ontwenningsverschijnselen van sigaretten, drugs of koffie), "ga weg van me" of "tremden 3lik" (ik sla je) - felle taal vliegt door de straten, winkelcentra en souks van Marokko. Zelfs overheidsgebouwen ontkomen niet aan deze uitbarstingen van verbaal en fysiek geweld.

Lees ook: Marokko: Ramadanfenomeen "tramdena" of "mramden" terug

Vanaf de eerste dag van de Ramadan vonden er in verschillende regio’s van het land bloederige vechtpartijen plaats, met "mramdnines" (mensen die het vasten niet kunnen hanteren) in de hoofdrol.

Deze "mramdnines" zijn overal te vinden: in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, banken en zelfs in bussen. Migraine, gezichtsstoornissen, een ontembare hunkering naar sigaretten, drank en vechtlust... de symptomen van de "tramdena" zijn talrijk en kunnen leiden tot spijtige incidenten.

Zo is het niet ongebruikelijk om "mramdnines" te zien die, kort na een vechtpartij, elkaar omhelzen, God om vergeving smeken en hun onbezonnen gedrag betreuren.

Lees ook: Marokkaanse fenomeen "Tramdena" uitgelegd

De Ramadan, een maand van gebed en bezinning, is voor sommigen een ware innerlijke strijd. Gelukkig herwinnen de meesten na het verbreken van het vasten hun kalmte en glimlach in de cafés en moskeeën.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team