Zoeken

Marokko: Ramadanfenomeen "tramdena" of "mramden" terug

1 april 2023 - 12:00 - Marokko

©

Door de ontberingen van het vasten vinden er elke Ramadan incidenten plaats op straat in Marokko. Dit fenomeen waarbij mensen met een kort lontje met elkaar in conflict komen, wordt in het koninkrijk "Tramdena" genoemd. Een persoon die bij het minste geringste helemaal door het lint gaat is "mramden".

"Ik ben mramden" (verlangen naar sigaretten, drugs of koffie), "ga uit de weg", zijn zinnen die je tijdens de Ramadan in het verkeer of in winkels regelmatig hoort. Vanaf de eerste dag van de Ramadan hebben in verschillende regio’s van Marokko incidenten plaatsgevonden waarbij vastende mensen hun zelfbeheersing waren verloren.

De zogenoemde "mramdnine" zijn obstakels waar alle Marokkanen rekening mee moeten houden tijdens de Ramadan. In het geval je in ziekenhuizen, winkels of het openbaar vervoer met één of meer "mramdnine" te maken hebt, kan het een tijdrovende en emotionele onderneming worden.

Voor de mensen die zelf lijden aan "tramdena" is er vaak een gevoel van schaamte omdat agressief gedrag tijdens de Ramadan eigenlijk verboden is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team