Zoeken

Rechten en plichten als werknemer in België tijdens de Ramadan

4 april 2022 - 12:20 - Wereld

©

De jaarlijkse vastenmaand voor moslims is op 2 april van start gegaan en duurt nog tot begin mei. Tijdens deze periode eten moslims overdag niet en dus ook niet tijdens de lunchpauze op het werk. Zou het misschien een optie zijn om de middagpauze niet te nemen en te vervangen door kortere pauzes doorheen de dag en zijn er nog andere maatregelen mogelijk om werk en geloof optimaal te combineren? Vacaturesite Jobat vroeg het aan een juridisch expert van SD Worx.

Jan Vanthournout, senior legal manager bij SD Worx, legt uit dat de werknemer volgens de wet wordt verondersteld het werk altijd naar behoren uit te voeren en volgens de vastgelegde uurregeling, zoals ook omschreven is in het arbeidscontract. "Je werkgever is met andere woorden niet verplicht om je aangepaste taken of werkuren te geven tijdens de Ramadan. Maar in onderling overleg is er heel veel mogelijk. Als je hier nood aan hebt zou je jouw werkgever dus altijd kunnen aanspreken over je bezorgdheden om samen naar een oplossing te zoeken."

Lees ook: Ramadan: voedingsadviezen voor ouderen

Voor mensen die in een late ploeg werken, kan het bijvoorbeeld wel moeilijk zijn om geconcentreerd te blijven zonder een hele dag te eten en te drinken. "Een halve shift draaien is meestal geen optie. Maar misschien wil je werkgever wel toelaten dat je verlof opneemt in blokken van twee uur, zodat je tijdens de Ramadan om 20u naar huis kan om te eten, in plaats van om 22u? Of misschien is het mogelijk om een maand lang in de vroege ploeg te werken?", stelt Vanthournout in Het Laatste Nieuws. "Ben je als werkgever bezig met het opmaken van de uurroosters, kan je altijd eens polsen bij werknemers die deelnemen aan de Ramadan of zij hier interesse in hebben."

Wanneer je niet mag eten heb je misschien ook geen behoefte aan een lange middagpauze. "Als de werkomstandigheden het toelaten kan het interessant zijn om je middagpauze te vervangen door kortere pauzes doorheen de dag. Ik zou werknemers wel aanraden om zoiets zeker op voorhand te bespreken met hun leidinggevende en niet op eigen initiatief te beslissen. Zo vermijd je misverstanden. Vind je het moeilijk om zoiets aan te kaarten, dan kan je het onderwerp eventueel aan bod laten komen via het sociaal overleg".

Lees ook: Zwangerschap en vasten tijdens de Ramadan

Dan is er ook nog het Suikerfeest. "Werknemers die hieraan deelnemen willen dan natuurlijk verlof nemen. Ik raad werkgevers alvast aan om hier rekening mee te houden in hun planning. Wil jij die dag vrijaf nemen, vraag dat ruim op voorhand aan".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team