Zoeken

Marokkaanse gemeenschap in Nederland voelt zich gediscrimineerd

6 juli 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In 2021 voelde in totaal 11% van de Nederlandse inwoners zich gediscrimineerd. Mensen met een Marokkaanse achtergrond hadden er het meest last van, zo’n 35% van hen voelt zich volgens een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek gediscrimineerd. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan 173.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.

In de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek hebben 11% mensen, of omgerekend ruim 1,6 miljoen discriminatie ervaren, schrijft Nos. Maar minder dan 1 op de 10 mensen die zich gediscrimineerd voelden, heeft dit ergens gemeld.

Lees ook: Veel Marokkanen bij slachtoffers toeslagenaffaire in Nederland

De nationaliteit, het ras of de huidskleur, zijn de meest genoemde vormen, maar vrouwen kregen ook iets vaker te maken met discriminatie dan mannen, jongeren vaker dan ouderen, en homoseksuelen en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen.

Lees ook: Nederland: 188.000 inwoners met Marokkaanse roots

Ruim 3 op de 10 mensen met een Marokkaanse herkomst voelden zich gediscrimineerd, tegenover minder dan 1 op de 10 van de respondenten met een Nederlandse herkomst. Met betrekking tot godsdienst of levensbeschouwing, voelden 3 op de 10 moslims zich gediscrimineerd en ruim 2 op de 10 joden, hindoes en boeddhisten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team