Zoeken

Mostafa klaagt woningcorporatie L’Escaut aan wegens discriminatie

5 juli 2022 - 18:20 - Wereld

©

Mostafa Afkir uit Vlissingen is van mening dat zijn voormalige werkgever, L’Escaut, mensen discrimineert op basis van hun afkomst. Hij diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens, dat zich woensdag over de zaak buigt.

De 39-jarige Afkir zegt dat hij gediscrimineerd werd door medewerkers op basis van zijn Marokkaanse afkomst. Als hij dit zelf driemaal meemaakte, vroeg hij zich af wat de impact van deze bedrijfscultuur is op andere medewerkers en huurders met een niet-Nederlandse afkomst. De woningbouwcorporatie herkent zich niet in de klacht, schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant.

Lees ook: Discriminatie op Nederlandse woningmarkt zeer alarmerend

Afkir stapte naar het Anti Discriminatie Bureau Zeeland (ADB Zeeland) dat meldingen van discriminatie registreert en behandelt. Het ADB tracht ook de andere kant van het verhaal in beeld te brengen of een bemiddelingsgesprek te initiëren. "Levert dat voor de melder niet voldoende op, dan kunnen we samen met de melder de gang naar het College voor de Rechten van de Mens maken", zegt Leanne Gaalswijk van ADB Zeeland. "We kijken dan of er voldoende bewijzen zijn om het vermoeden van discriminatie aan te tonen en begeleiden de melder voor en tijdens de zitting. Daarna is het aan het College om over de situatie te oordelen." Ongeveer tweemaal per jaar wordt een Zeeuwse discriminatiezaak voorgelegd bij het College voor de Rechten van de Mens. De conclusie van het College is niet bindend, maar het hof volgt de uitspraak wel op en in 80% van de zaken worden maatregelen getroffen om er iets aan te doen.

Mostafa Afkir werkte ruim 11 jaar als beheerder in verschillende Vlissingse wijken. Hij was volgens oud-collega’s een erkend aanspreekpunt voor huurders met problemen. Maar hij kwam in 2019 in de ziektewet terecht naar aanleiding van de hoge werkdruk. De woningbouwcorporatie wil dit echter niet als beroepsziekte erkennen. Zijn leidinggevende blijft hem tijdens zijn ziekte confronteren met werk waardoor herstel ook moeilijk is. Op een bepaald moment leest Afkir in documenten van de bedrijfsarts dat het conflict te maken heeft met zijn Marokkaanse afkomst. Hij zou geen vrouwelijk gezag aanvaarden. "Ik heb jarenlang voor een vrouwelijke leidinggevende gewerkt. Dat heeft nooit tot problemen geleid. Mijn afkomst is daarin totaal niet relevant", aldus Afkir.

Lees ook: Veel Marokkanen bij slachtoffers toeslagenaffaire in Nederland

Zijn Marokkaanse afkomst kwam tot drie keer toe naar boven als verklaring voor bepaalde situaties en het is die bedrijfscultuur die hij zorgelijk vindt. "Ik ben echt wel wat gewend als het op discriminatie aankomt. Negen van de tien keer laat ik het gaan. Maar als het mij als medewerker van L’Escaut al drie keer overkomt, wat betekent dat dan voor klanten? Ik ben zelf ook huurder en ken veel huurders met een niet-Nederlandse afkomst die zich daar door mijn verhaal zorgen om maken." Wanneer de directie een gesprek over dit probleem weigert, schakelt hij het Anti Discriminatiebureau Zeeland in. "Hadden ze spijt betuigd, dan had ik het er zeker bij gelaten. Maar dat gebeurde niet." De uitspraak van het College volgt over een achttal weken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team