Zoeken

Motoragent Bilal Addou: "Politie is niet klaar voor diversiteit"

26 mei 2022 - 09:40 - Wereld

©

In de schokkende documentaire De blauwe familie komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van misstanden, zoals racisme en discriminatie, waarop hen het leven zuur is gemaakt. De documentaire maakte heel wat los bij kijkers.

Aan het begin van de documentaire tonen de makers telefoongesprekken met agenten die hun verhaal niet voor de camera durven te vertellen vanwege angst voor represailles. De agenten die wel hun verhaal durven vertellen hekelen ook de zwijgcultuur bij de politie. "Wie praat die gaat", noemt Jan Struijs, voorzitter van de Politiebond, het.

Lees ook: Fatima Aboulouafa eist baan bij politie Leiden terug

De meeste agenten in de documentaire hebben het korps inmiddels verlaten vanwege de manier waarop ze behandeld of zelfs weggepest zijn. Bilal Addou is er nog steeds actief, hij is rechercheur en motoragent en werkt al 11 jaar voor de politie. Hij vertelt dat de uitsluiting al op de politieschool begint. Addou ervaart zelf met name islamofobie, omdat hij vaak wordt weggezet als terrorist. Hij zegt dat de politie graag uitpakt met diversiteit, ook richting de minister. Het instituut wil aan iedereen laten zien dat er "kleur in de tent is", maar volgens hem vergeten ze erbij te zeggen dat als je je niet als hen gedraagt, je het leven "zuur" wordt gemaakt of je wordt weggepest.

Addou wordt door senior-collega’s beschuldigd van uitspraken die hij niet heeft gedaan en er werd zonder zijn medeweten een radicaliserings-rapport over hem opgesteld. "De organisatie is er niet klaar voor om diversiteit aan te nemen. Zorg er maar eerst voor dat je de diversiteit die je nu hebt behoudt", zegt Addou in Metronieuws. Toch wil hij niet opstappen want hij is goed in zijn vak. "Mijn naam en carrière zijn besmeurd, maar uitgewerkt ben ik niet, en ik laat me er ook niet uitwerken", zegt hij.

Addou vindt dat de politiecultuur vooral in stand gehouden wordt door de agenten in hogere functies. Nieuwe generaties nemen hun gedrag over en daarmee wordt de vicieuze cirkel verder gezet. Daarnaast is er weinig ruimte voor reflectie binnen de politie. "Ze zijn helden in het aanspreken van burgers, maar zodra zij elkaar moeten aanspreken dan is dat een brug te ver. Als je dapper genoeg bent om mensen op straat aan te spreken, moet je elkaar als collega ook aanspreken."

Lees ook: Rotterdamse agenten overgeplaatst om racistische appjes

Naast het verhaal van Addou komen er nog meer heftige verhalen in de docu aan bod. Kijkers reageren enorm geschrokken op de verhalen van de agenten en plaatsten heel wat verontwaardigde berichten op sociale media. De blauwe familie is gemaakt met behulp van Control Alt Delete, een stichting die zich inzet voor eerlijke en effectieve rechtshandhaving en tegen etnisch profileren en excessief geweld. De organisatie start nu een petitie voor onder meer een onafhankelijk politie tuchtcollege.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team