Zoeken

Nederlandse ministerie Buitenlandse Zaken middelpunt racismeschandaal

15 december 2022 - 19:00 - Wereld

©

Veel mensen met buitenlandse roots, ook Marokkanen, stellen discriminatie en racisme in het bestuur en het overheidsapparaat in Nederland aan de kaak. In een vernietigend rapport wordt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken sterk bekritiseerd. Werknemers worden er beledigd en "apen" genoemd vanwege hun huidskleur of religie.

Het verslag is opgesteld met 33 personen en een paneldiscussie met 47 personen. Alle respondenten hebben bevestigend geantwoord op de vraag of er sprake is van "institutioneel racisme". In het document wordt melding gemaakt van uitsluiting en discriminatie door blanke collega’s van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De respondenten beschrijven een terugkerend probleem, waarvan de gevolgen zich op verschillende manieren manifesteren, meldt Hespress.

Lees ook: Moslimorganisaties Nederland dienen klacht in tegen minister

Verschillende werknemers melden dat ze "herhaaldelijk voor aap zijn uitgescholden". Anderen werden "neger" of "zwarte Piet" genoemd, gaat het rapport verder. Een personeelslid verwees naar Afrikaanse landen als "apenlanden". Het rapport legt een racistisch systeem bloot dat binnen het ministerie is gecreëerd om mensen met een donkere huidskleur uit te sluiten of in diskrediet te brengen.

Lees ook: Nederland maakt Marokko-deal onder druk openbaar

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra noemde het rapport "pijnlijk en schokkend". Hij benadrukte via Twitter dat deze feiten onaanvaardbaar zijn. Sommige media melden dat de regering tegen het einde van de maand een "officiële verontschuldiging" zou publiceren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team